Pernilla Elmquist logo

Höstiga pannkakor, trattisar och renskav

Pernilla Elmquist - Höstiga pannkakor, trattisar och renskav

Visst är det magiskt att kunnaI “svänga” ihop något gott a la Kajsa Varg av det som finns hemma. Men ibland är det extra magiskt…för vem har renskav, trattkantareller, rårörda lingon, VÄSTERBOTTEN och tillräckligt med ingredienser för att göra pannkaka? OCH färsk timjan på bänken?! Hemma samtidigt?! Det brukar alltid fattas någonting. Särskilt ägg.

Pernilla Elmquist - Höstiga pannkakor, trattisar och renskav

Men idag var en sån mitt-i-prick-dag. Trattisar från veckans soppa, skav i frysen, rårörda lingon från fläskpannkakan i fredags, en bit bortglömd Västerbotten, ägg så det räckte och färsk timjan…på bänken som jag glömt att använda till en annan middag. Och med hösten utanför balkongfönstret, tofflorna på och pläden framplockad i soffan…vem kan motstå en riktig höstlunch

Varsågoda!

Höstpannkakor med trattisar, renskav och rårörda lingon (4 personer)

  • 400 g trattkantareller
  • 0,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • salt
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 2 dl mjölk
  • rårörda lingon eller lingonsylt
  • renskav
  • smör
  • 4 enbär
  • salt
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk smält smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 nypa salt
  • riven Västerbottenost
  • färsk timjan

Gör så här:

Pannkakor

  1. Vispa ihop ägg, vetemjöl, 2 dl mjölk till en jämn smet.
  2. Tillsätt 2 dl mjölk, smält smör och salt. Låt smeten stå och svälla medan du gör det andra.
  3. Smält smör och grädda tunna pannkakor. Inte för hög värme och inte för mycket smet. Bara så det täcker botten. Vänd efter någon minut.

Trattisstuvning

  1. Finhacka lök och vitlök. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Stek i smör och salta.
  3. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt mjölken och rör om tills du har en stuvning. Smaka av med salt.

Renskav

  1. Bryn smör i en stekpanna med fyra krossade enbär och stek den frysta skaven i smöret. Dela den och “dra” isär den med gaffel och salta.

Servera

Lägg ca 2 msk stuvning i mitten på varje pannkaka. Toppa med en msk renskav. Riv över lite Västerbotten och toppa med en msk lingon. Slå ihop pannkakan och vänd på den. Garnera den med lite lingon, riven ost och några timjankvistar. Och drick iskall mjölk till …hur gott som helst.

Lycka till!

Pernilla

Dela på facebook
Dela på twitter

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck