Påsken på väg och den årliga påsksillen måste ju bara läggas in. Som ni kanske vet är jag en stor sillälskare och försöker hitta på en påsksill, en midsommarsill och en julsill varje år. Nya smaker och spännande kombinationer men också klassiker.
I år satsar jag på havtorn. Gult, syrligt och gott. Det spännande med att prova nytt, är att man inte vet hur slutresultatet blir, men jag testar och provar, så får vi helt enkelt se. Havtorn är ett bär som gärna växer nära havet och finns färska i augusti/september. Det är syrligt och fullt av C-vitamin. Sägs att det rymmer lika mycket i ett bär som i en hel apelsin. Idag finns dem i frysdisken också, vilket gör det möjligt att använda dem även i påsk.
Syran i bäret måste matchas med sötma och en ett-två-trelag med lite extra socker är ett sätt. Pepprigheten plockar jag från rosépeppar och kryddpeppar och för lite löksmak, den milda purjon, som också är en favorit. Här använder jag femminuterssillen och kokar ny lag, men det går också bra med inläggningssill. Låt då bara sillen dra ett dygn extra i kylen. Varsågoda!
Havtornsill
- 1 burk inläggningssill (el fem min sill)
Lag
- 0,5 dl ättika
- 1 dl socker (+ en nypa extra)
- 1,5 dl vatten
- 1 tsk rosépeppar
- 5 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- strimlad purjolök
- ca 0,5 dl havtorn
Gör så här:
- Häll av sillagen och skölj. Skär i centimeterstora bitar. Använder du fem-minuterssill, bara häll av lagen.
- Koka ihop den nya lagen. Lägg i kryddorna och låt svalna.
- Strimla purjon.
- Varva havtorn, sill och purjo i en fin sillburk. Häll över lagen och låt stå i kyl i två dyn. Använder du femminuterssill, räcker ett dygn för att sillen ska ta åt sig smaken.
Lycka till – Pernilla