Trodde ni att jag lagt in färdigt för i år…? Nähädå! Nu är det snart jul och visst har jag tusen järn i elden, men att lägga in sill…det tar jag mig tid till.
Just sill är så kul av den anledningen att man kan spåna ihop vad som helst. Har du bara den goda inlagda sillen ( femminuters, inläggningssill eller sillar som du ska vattna ur själv) så kan du mixa och matcha det mesta
Fundera på vilka smaker du gillar… Jag är ju en stor fan av klara sillar med massor med lök. Och så gillar jag lakrits. Hmmmm….lakritssill….FÄNKÅL! Fänkål har jag aldrig använt mig av i en sillinläggning, men den här gången gick jag “all in” kan man säga. Fänkål OCH anisfrön. Mycket lakritssmak ska det vara.
Ihop med den salta och sötsyrliga lagen, blev det riktigt gott! Varsågoda!
Fänkålsill
- 1 burk inläggningssill
- 1dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 15 kryddpepparkorn
- 1 tsk anisfrön
- 2 lagerblad
- 0,5 fänkål med dill
- 1 liten gul lök
- rivet skal av en apelsin
Gör så här:
- Skölj sillen och torka av den. Skär i en cm bitar.
- Koka ihop ättika, socker, vatten, grovkrossade kryddpepparkorn, anisfrön, lagerblad. Låt svalna.
- Skiva lök och fänkål tunt och spara dillen. Riv skalet av en apeslin.
- Varva fänkål, sill, lök. Häll på lagen och blanda i appelsinskal. Låt stå i två dygn så drar den åt sig ordentligt med smak.
Lycka till – Pernilla