Ibland bara längtar man efter något riktigt enkelt, gott och klassiskt. I veckan, visade det sig att jag och min yngste son, längtade efter precis samma sak – Fläskpannkaka. Det är hur gott som helst, och så enkelt att göra. Den här blev extra fluffig och hade lite svårt att få plats på plåten, men ju mer pannkaka desto godare.
Jag hade ett helt gäng med fina ägg i kylen, och svärmor hade stoppat en påse frysta, dalsländska lingon i frysen i somras, så det var inget snack om saken vad det skulle bli för middag. Yngste sonen blev riktigt lycklig och jag tror resten av familjen med.
Man behöver inte krångla till det så förfärligt…som man ibland gör, utan med ägg och fläsk kommer man långt. Eftersom det är äppelsäsong nu, så lägger jag till lite stekta äpplen, som passar toppen till fläsket och äggen, och med lite sirap…ja, detta är inte världens nyttigaste middag, men det struntar jag i. Ibland är man bara sugen på någon enkelt, gott och klassiskt.. helt enkelt. Varsågoda!
Fluffig fläskpannkaka, stekta sirapsäpplen och lingon (4-6 personer)
- 600 g rimmat fläsk
- 6 ägg
- 4,5 dl vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 0,5 tsk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 4 äpplen
- smör att steka i
- 1 msk sirap
- färska lingon och lingonsylt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tärna fläsket fint och strö ut på plåten. Ugnsstek tills det är knaprigt och har en fin färg.
- Vispa äggen fluffiga. Sikta över mjölet och vispa ihop.
- Tillsätt mjölk, grädde, socker och salt och vispa till en fin smet. Låt stå och svälla i rumstemperatur i ca 30 min.
- Häll över smeten över fläsket och grädda i a 25 min.
Äpplen
- Skala och skiva äpplena.
- Stek i smör och sirap på medelvärme tills de mjuknat men har lite tuggmotstånd.
Servera
Fläskpannkakan med färska lingon, lingonsylt och sirapsäpplen. Drick gärna iskall mjölk till.
Lycka till!
Pernilla