Årets julsill….Jag måste lägga in en sill varje år och i år är jag ute i god tid. Men vad….? Jag älskar klara sillar och jag tycker allra bäst om löksill. Mycket lök, krossad kryddpeppar…ja ganska klassiskt och inget tillkrånglat.
Men i år ville jag fundera ut en annan sill. Kanske en krämig variant. Då slog det mig plötsligt att min favoritsil från i somras, var en variant med matjesill, rödbetor, lök, pepparrot, brynt smör…inspirerad av Mathias Dahlgrens goda lunchsill som jag åt på Matbaren tidigare i år. Jamen varför inte lägga in den i en krämig sås?
Så mycket riktigt. Julens sill i år är en juliga inlagd krämiga variant av min sommarförrätt. Utan rödbetorna men med härligt syrliga juläpplen istället. Varsågoda!
Krämig matjessill, pepparrot och brynt smör (4 personer)
- 2 askar matjesill av fin kvalité
- 1 syrligt äpple
- 1 liten rödlök
- 3 vippor dill
- ca en tsk riven färsk pepparrot (efter smak)
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk spad från sillen
- 1 msk brynt smör
- 2 nypor flingsalt
- 1 tsk sirap/flytande honung
Gör så här:
- Häll av spadet och spara det. Skär sillen i centimeterstora bitar.
- Skala och tärna äpplet fint. Finhacka rödlök och grovhacka dillkvistar.
- Blanda Crème fraiche med äpple, rödlök, dill, pepparrot, spad, brynt smör, flingsalt och honung/sirap.
- Blanda i sillen och låt den dra över natten.
Drick ett mörkt öl med lite sötma till och servera på ett krispigt, gott knäckebröd!
Lycka till – Pernilla