Pernilla Elmquist logo

Ängamat och prickigkorvmacka

Snart är det vår! Längtar efter våra primörer. oh en härlig klassiker är Ängamat och självklart serverar jag den med en prickigkorvmacka och ett glas kall mjölk!

 

  • 7 1/2 dl vatten
  • salt
  • 1/2 blomkålshuvud i små buketter
  • 4 små skalade morötter i skivor
  • 1 liten purjolök i skivor
  • 100 g strimlade sugar snaps
  • 100 g grön sparris
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl vispgrädde + äggula
  •  hackad persilja

 

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt. Lägg i grönsakerna och låt dem koka i ca 5 min.
  2. Häll grönsaker och spad i ett durkslag och låt spadet rinna av i en bunke. Häll tillbaka spadet i en kastrull.
  3. Rör ut mjölet med lite av mjölken.
  4. Koka upp mjölken tillsammans med spadet.
  5. Häll i redningen under omrörning och koka i 3–5 minuter. Rör ofta. Smaka av med salt och peppar.
  6. Rör ner vispgrädde blandad med äggula.
  7. Lägg tillbaka grönsakerna i soppan.
  8. Strössla över persilja.
  9. Servera med persilja och Skogaholmslimpa med prickig korv.

 

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck