Pernilla Elmquist logo

Tunnbröd!

Att starta Nordic Street Food i Skåne hade sina utmaningar. Bara det här med att hitta tunnbröd i Skåne … lika enkelt som den berömda nålen i höstacken. Så jag fick exprimentera själv hemma i köket. Med varierande resultat ska jag erkänna … men det här gick riktigt bra!
ca 20 st
  • 50 g smör
  • 5 dl standardmjölk, rumstempererad
  • 25 g jäst för bröd
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 1 msk brödkryddor
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 l vetemjöl + extra till utbakning

 

Gör så här

  1. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till fingervarmt. Rör ut jäst i en del av vätskan i en bunke. Använd köksassistent eller elvisp med degkrokar.
  2. Blanda grahamsmjöl, brödkryddor, hjorthornssalt, salt och strösocker i en annan bunke.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan.
  4. Tillsätt vetemjöl i omgångar och kör ihop degen i köksassistent eller med elvisp i ca 15 min.
  5. Låt degen jäsa i 1 timme i bunken eller på mjölat bakbord under handduk.
  6. Stjälp upp degen på rejält mjölat bakbord och dela i 20 delar.
  7. Hetta upp en stekpanna.
  8. Rulla varje bit till en slät bulle och kavla försiktigt tills du har ett tunnbröd lika stort som botten på stekpannan. Borsta av allt mjöl, till exempel med en bred målarpensel. Nagga med en gaffel eller kör över med en kruskavel och grädda i het torr stekpanna i ca 30 sekunder per sida.
  9. OBS! Torka bort mjölet ur pannan med lite hushållspapper efteråt så att det inte bränns mellan gräddningarna.
  10. Lägg bröden i en handduk för att svalna. Går utmärkt att frysa in.

 

Lycka till!

Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck