Pernilla Elmquist logo

Ostronkaos och exploderande champagnekorkar

Idag är det dagen efter Alla Hjärtans dag och jag har överlevt min första ostronupplevelse. Jag har aldrig förrut köpt ostron och jag har faktiskt endast ätit det tre gånger i mitt liv. Den första gången, var jag sexton år och jobbade som modell i New York. Allt var nytt för mig och som den äventyrare jag är, gick jag på en fransk restaurang och pekade på menyn, utan att veta vad jag pekade på. Det blev ett helt fat med råa ostron.

New York -79 Foto Steven Meisel

Jag stirrade på de slajmiga “moluskerna” i skalen och totalvägrade. Jag skickade tillbaka fatet med någon vit lögn om att jag var allergisk. Det gick nästa trettio år innan jag smakade ett ostron efter det. Men då tillsammans med torr, kall, dyr champagne påGrand Hotels ostronbar i Lund. Aha! tänkte jag. Det är SÅ HÄR det ska smaka. Jag gillade den salta havssmaken tillsammans med den brödiga skumpan, men det gjorde mig inte till en hängiven ostronälskare. Bara mer accepterande.

Tredje gången var under Sveriges Mästerkock, när Linda (Tjällberg) och jag botaniserade i Stockholms saluhallar. Vi åt ett härligt litet ostron på Melanders i Hötorgshallen och drack ett torrt vitt vin till…och nu började nog ostronådran i mig att vakna.

Så igår tänkte jag OSTRON till förrätt för att lyxa till det lite för mig och min kärlek på Alla Hjärtans dag. Inte att leka med…..

Jag köpte sex ostron på Delikatessen i Malmö. Jagade rätt på en ostronkniv och fick instruktioner om hur dessa fantastiska varelser skulle öppnas av delikatesskocken…

Men inte trodde jag att man skulle behöva utbildning för att att öppna ett ostron. DET var fan i mig ingen lek! Herregud vad svårt det var. Vadå sticka in kniven och bända upp?  Jag fick knappast in kniven utan att riskera att skära av mig alla fingrarna….Min sambo fick snabbt googla på “Hur man öppnar ostron” och vi fick en lektion av Alexandra Zazzi. Så iförd min sambos kraftiga skinnhandskar, en kökshandduk och beväpnad med en nyköpt ostronkniv, så gav jag mig fan på att öppna alla sex.

Jag tror att jag höll på i över en timme och kämpade med de envetna små “moluskerna”. Isen, som jag skulle servera ostronen på, smälte långt innan jag var färdig, och den klara fina vätskan som skulle bevaras i skalet, rann ut eller blandades med skalrester. Och hela upplevelsen kröntes av en exploderande champagnekork som nästan träffade mig i huvudet!

Om jag gör det igen? You bet!

Ostron och champagne

(6 pers)

  • 6 ostron
  • 1 citron
  • 1 halv flaska Bollinger Chamapgne
  • 1 ostronkniv
  • 1 handske
  • 1 kökshandduk
  • is
  • plåster (om du skär dig)

Gör så här:

(instruktioner från Ostronakademien. De håller också kurser i Ostronöppning…..den ska jag nog gå)

 

Lycka till – Pernilla

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck