Pernilla Elmquist logo

Goa Musslor i Långedrag

Vilken härlig helg vi har haft! Jag och min sambo tog vårt pick och pack och åkte till Göteborg, för att hälsa på min sambos släkt, Familjen Nilsson i Långedrag.

Jag har aldrig varit i Långedrag förrut, men på något sätt har jag haft en föreställning om klassisk göteborgskt klippsamhälle, båtar, måsar och fiskegubbar med skägg , dragspel och Hagge Geigert.

Det var ännu bättre. Familjen Nilssons hus låg på höjden av kullarna med en vidunderlig utsikt över havet och det kändes som att vara i Grekland, när solen stekte på den stora altanen utanför köket.

Köket ja…Vilket kök! Här fick jag härja fritt och laga mat på den importerade amerikaspisen (Wolf tror jag märket hette) och härliga arbetsytor, snabba, jämna ugnar och alla tänkbara maskiner och pryttlar…ja…rena rama paradiset för en amatörkock. Och eftersom vi befann oss på Västkusten, blev valet av middag inte svårt. Något från havet.

Jag och min sambo begav oss till “Feskekörka” och handlade musslor för att laga en härlig Pasta vongole med tomatsås. Något som Astrid och Felix gillade skarpt. Det var faktiskt första gången jag var i Feskekörka, eftersom den alltid varit stängd när jag har besökt Göteborg förrut. Men idag stod dörrarna på vid gavel.  Tyvärr satt batteriet till kameran kvar på laddning, så det blev inga maffiga fiskbilder, som jag hade tänkt. Men ni som inte varit där, kan ju tänka er…fisk i stora lass, musslor, humrar och god mat. Så ni får istället hålla tillgodo med resultatet istället. Varsågoda!

Pasta med musslor och tomatsås

(6 pers)

 • 500 g bucatini (spagetti som är ihålig)
 • 1 nät blåmusslor
 • 1 nät hjärtmusslor
 • 2- 3 msk olivolja
 • 3 finhackade morötter
 • 1/4 finhackad rotselleri
 • 2 stora finhackade schalottenlökar
 • 4 finhackade vitlöksklyftor
 • 2 burkar konserverade körsbärstomater
 • 1/2 flaska vitt, torrt vin
 • 2 fiskbuljongtärningar
 • salt
 • svartpeppar
 • socker
 • citron

Gör så här:

 1. Fräs lök, vitlök, morötter och  selleri i olivolja.
 2. Tillsätt tomater, vin, buljong, socker, salt och svartpeppar och koka ihop i ca 30 min.
 3. Koka spagettin enligt anvisningarna.
 4. Skölj och borsta av musslorna. Släng alla trasiga och de som inte stänger sig när man knackar dem mot kanten.
 5. Lägg först i hjärtmusslorna och koka dem  i fem minuter.
 6. Lägg sedan in blåmusslorna och koka dem i ca tre min. (Tills de öppnar sig)
 7. Strö persilja över.
 8. Blanda ihop spagetting med musselsåsen.
 9. Spritsa över citron.

 

Lycka till – Pernilla

 

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck