Sommar och matjessill går ihop som ler och långhalm, kaffe med mjölk och Helan och Halvan. Jag älskar den kryddiga fisken och blir mer och mer förtjust varje år som går.
När jag var i Stockholm senast besökte jag Mathias Dahlgrens Matbaren för första gången och åt en otroligt god matjesstallrik med brynt smör, stekta äpplen och en massa annat gott. Syra, sötma och kryddighet i en fantastisk harmoni. Han är en fena på att kombinera traditionella smaker och lyfta dem till en högre nivå. Matnirvana i min smak.
Jag fick en sådan inspiration till att skapa min egna matjesilltallrik att jag gick hem och började koka ihop ett eget recept på den här matjessilltallriken, som jag inte kunde släppa ur tankarna. Den ultimata matjessrätten.
För ett tag sedan bjöd jag på den i min matklubb i stugan och jag fått många förfrågningar om receptet sedan dess. Nu vill jag bjuda er på den! Varsågoda!
Sommartallrik med matjessill (10 personer)
Matjesill, färskpotatis, bakad rödbeta, rostade hasselnötter, picklad rödlök , gräddfil, finhackad gräslök & dill.
Att dricka till – en mörk öl med lite sötma och en iskall pepparrotsnaps! (recept kommer)
- 5 matjesillfiléer
- 10 färskpotatisar
- 10 små delikatessrödbetor
- 50 g hasselnötter
- 2 rödlökar
- 1 dl ättika
- 1 dl socker
- 1,5 dl vatten
- 100 g smör
- gräslök
- dill
- 1,5 dl gräddfil
Gör så här:
- Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Linda in rödbetor i folie. Ugnsbaka rödbetorna i 2 tim. Ta ut, skala och låt svalna. Skär i små bitar.
- Koka potatisen i saltat vatten. Låt svalna och skär i grova bitar.
- Rosta hasselnötterna i torr panna och gnid av skalen. Grovhacka.
- Koka ihop lagen till rödlöken. Skiva rödlök och koka i ca 15 min tills den är glansig och mjuk med lite tuggmotstånd.
- Bryn smör och finhacka gräslök. Repa lite dillkvistar.
- Skär matjessillen i små bitar.
Servera
- Djup tallrik. Lägg potatis i botten med matjesill och rödbetor. Skeda över brynt smör, spritsa gräddfil, strö över hasselnötter, toppa med rödlök, gräslök och dill.
Lycka till – Pernilla