Pernilla Elmquist logo

Matnirvana med matjesill

Sommar och matjessill går ihop som ler och långhalm, kaffe med mjölk och Helan och Halvan. Jag älskar den kryddiga fisken och blir mer och mer förtjust varje år som går.

När jag var i Stockholm senast besökte jag Mathias Dahlgrens Matbaren för första gången och åt en otroligt god matjesstallrik med brynt smör, stekta äpplen och en massa annat gott. Syra, sötma och kryddighet i en fantastisk harmoni. Han är en fena på att kombinera traditionella smaker och lyfta dem till en högre nivå. Matnirvana i min smak.

Jag fick en sådan inspiration till att skapa min egna matjesilltallrik att jag gick hem och började koka ihop ett eget recept på den här matjessilltallriken, som jag inte kunde släppa ur tankarna. Den ultimata matjessrätten.

För ett tag sedan bjöd jag på den i min matklubb i stugan och jag fått många förfrågningar om receptet sedan dess. Nu vill jag bjuda er på den! Varsågoda!

Sommartallrik med matjessill (10 personer)

Matjesill, färskpotatis, bakad rödbeta, rostade hasselnötter, picklad rödlök , gräddfil, finhackad gräslök & dill.
Att dricka till – en mörk öl med lite sötma och en iskall pepparrotsnaps! (recept kommer)

  • 5 matjesillfiléer
  • 10 färskpotatisar
  • 10 små delikatessrödbetor
  • 50 g hasselnötter
  • 2 rödlökar
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 100 g smör
  • gräslök
  • dill
  • 1,5 dl gräddfil

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Linda in rödbetor i folie. Ugnsbaka rödbetorna i 2 tim. Ta ut, skala och låt svalna. Skär i små bitar.
  2. Koka potatisen i saltat vatten. Låt svalna och skär i grova bitar.
  3. Rosta hasselnötterna i torr panna och gnid av skalen. Grovhacka.
  4. Koka ihop lagen till rödlöken. Skiva rödlök och koka i ca 15 min tills den är glansig och mjuk med lite tuggmotstånd.
  5. Bryn smör och finhacka gräslök. Repa lite dillkvistar.
  6. Skär matjessillen i små bitar.

Servera

  • Djup tallrik. Lägg potatis i botten med matjesill och rödbetor. Skeda över brynt smör, spritsa gräddfil, strö över hasselnötter, toppa med rödlök, gräslök och dill.

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck