I somras fick jag ett telefonsamtal från min gode vän Albin. Han och hans familj bor på landet i Skåne, föder upp lamm, ankor mm, och har startat upp Bygdens saluhall. Bygden saluhall kommer ge konsumenter möjligheten att handla lokalproducerade råvaror direkt från bonden, utan mellanhänder. Ett fantastiskt sätt att veta varifrån din råvara kommer och hur den har haft det på vägen till ditt kök.Albin frågade om vi ville köpa ett av deras lamm i höst när slakten var igång och svaret blev:Självklart! Jag har sedan länge haft som ambition att använda och laga så lokalt producerad mat som möjligt och i dessa tider när larmen duggar tätare än ett regn i Skåne i november, så kunde jag inte bli mer upprymd, över att få tillaga ett lamm, som jag vet att Albin, Sara och deras ungar vårdat och älskat hela vägen.Jag är så sjukt trött på det (fortfarande) påvra utbud vi har när det kommer till fina råvaror som kommer från lokala bönder, där man slopat bekämpningsmedel och låter djuren leva ett naturligt liv ute på åkrar och ängar. Att veta att din råvara har fått växa med kärlek, gör att du tillagar den med respekt, använder alla delar av djuret eller grönsaken, minskar matsvinnet samtidigt som du värnar om din egen hälsa och får en fantastiskt god måltid. I frysen har vi nu 17 kg av ett lamm från Albins och Saras gård och min första rätt lagar jag av ett par fantastiska lammracks, heja Albin och Sara!
Lammracks på Albin och Saras fina höstlamm (4 pers)
Om du marinerar över natten blir det ÄNNU godare. Räkna då att detta tar två dagar. ca 800 – 1 kg lammracks från ett lokalproducerat lamm (går naturligtvis också bra med ett icke lokalproducerat men försök få tag i ett). Börja med marinaden och sedan potatisen i ugnen, så du kan använda den till lammet innan servering.
Marinad
- 2 nypor
- 1 nypa färskamalen svartpeppar
- 1 kvist färsk hackad rosmarin
- färsk hackad timjan
- skalet från en citron
- 1 fintriven solo vitlök
- 1,5 dl olivolja
Blanda alla ingredienser och bred över lammet och lägg lammet i en plastpåse. Låt marinera i ett par timmar. Gärna över natten.*
Stek lammracksen
Innan servering, är potatisen är färdig – Låt ugnen svalna och sätt ugnen på 100 grader. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Stek lammacksen någon minut på varje sida så de får en fin yta. Lägg dem i en ugnsfast form och sätt en termometer i köttet och in i ugnen. Stek dem färdiga till du har en innertemperatur på 57 grader. Då blir de härligt rosa och möra. Det tar ca 20 min.
Ugnsbakad potatis
- 1 kg fast potatis (gärna Amandine)
- salt
- olivolja
- saft av 1/4 citron
- 1 kvist färsk rosmarinsmör*
Sätt ugnen på 215 grader varmluft (eller 225 grader vanlig). Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg i ugnsfast form och ringla olivolja över. Strö över salt, lite citron och färsk rosmarin. Klicka över lite smör. Ugnsbaka i ca 20-30 min beroende på om du kör varmluft eller vanlig. Varmluft går snabbare. Känn med en sticka om potatisen är färdig och rör runt ett par gånger så de får en jämn färg.
Pistagepesto
- 150gr pistagenötter utan skal
- 2msk olivolja
- flingsalt*
Rosta nötterna i en torr panna. Mixa nötter olivolja och flingsalt till en grynig röra med mixerstav eller i matberedare. Ställ kallt.
Plommonkompott
- 6st plommon
- 1st vitlök
- 0,5 gul lök
- 1msk smör
- 2msk honung
- färsk timjan
- 1dl vitt vin
Skär plommon, vitlök och gul lök i små bitar. Fräs i smör i en kastrull. Tillsätt honung, färsk timjan och vin. Koka ihop på medelvärme tills du har en fin kompott. Smaka av med salt och ev mer honung. Lycka till! – Pernilla