Rotfrukter, rotfrukter och rotfrukter! Just nu vimlar det av härliga svenska rotfrukter i butikerna…om nu din butik tänker på att ta in just lokala eller svenska rotfrukter. För de borde de göra. Jag förvånas varje gång jag ser rotfrukter från andra delar av världen, när det är just nu som vi har de bästa här hemma hos oss.
En av mina allra största favoriter är rödbetan. Det är så fantastiskt gott att bara koka den som den är, gärna med blasten kvar i lite saltat vatten, skala dem och sedan äta dem med smör!
Eller skär den i bitarm blanda med lite smulad fetaost, ringla över lite olivolja, hacka några valnötter, toppa med lite honung…jag kan hålla på hur länge som helst att sjunga rödbetans lov.
En av de enklaste och godaste rätterna är självklart soppan – rödbetssoppa. Här kan du använda råa betor eller kokta och sen toppar du med vad du vill. Men det är bra med en syrlig kräm (yoghurt, gräddfil, t ex) och lite “crunch” som rostade frön eller krutonger som brytar av mot betans söta och lite jordiga smak. Hur som helst är detta min rödbetssoppa som passar så gott nu när det är lite kyligt ute och betorna är i säsong! Tar du bort gräddfil och använder t ex havregurt, så har du en vegansk soppa. Frys in soppan om du får över! Lycka till och handla svenskt!
Rödbetsoppa (ca 10 portioner)
-
1,5 kg kokta rödbetor ( eller råa)
-
2 potatisar
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
-
rapsolja
-
ca 1,5 l grönsaksbuljong
-
salt
-
vitpeppar
-
vitt vin till avsmakning
-
lite riven ingefära
-
solrosfrön
Gör så här
-
Skala och tärna rödbetor, potatis, lök, vitlök
-
Fräs allt i olja i en stor kastrull.
- Tillsätt buljong och koka under lock tills allt är mjukt. (kortare tid om du har kokta rödbetor)
- Mixa soppan slät med mixerstav
- Smaksätt med salt, vitpeppar, vitt vin, lite ingefära. Rosta fröna i en torr panna på medelvärme tills de fått fin färg.
Tillbehör
-
Gräddfil
-
rostade frön
-
finhackad persilja
-
bröd och smör
Lycka till – Pernilla