Pernilla Elmquist logo

Vinter eller vår? Blåbärssoppan består

Det är mitten av mars och våren är på väg…trodde jag. Tidigare i veckan satt jag på trappan utanför stugan och solade med årets första vårkopp kaffe, kisade mot den varma vårsolen och bara njöt. Idag snöar det!

Klassiskt nordiskt vårväder och man vet vaken ut eller in. Vår eller vinter? Varmt eller kallt? Frisk eller förkyld? Vad lagar man då? Jag grävde i frysen och hittade en påse blåbär, som vi plockade i ett blåbärssnår vid sjön förra sommaren.   Och eftersom det snöar idag och Vasaloppet gick av stapeln för inte så längesedan, blev det självklara valen – en svensk klassiker – blåbärssoppa.

Dessutom planerar jag för en kommande nordisk meny – en nordisk resa – och där kommer den här blåbärsoppan göra entré, men i något annorlunda kläder. Mer om det framöver.

Här använder jag inget potatismjöl, utan låter blåbären  sakta koka och reduceras så att den naturliga blåbärssmaken kommer fram. Kanske dax att plocka ut skidorna igen  och ge sig ut i spåret…(om jag nu hade haft några). Varsågoda!

Blåbärsoppa från Tjörnarpssjön (6dl soppa)

  • 500 g frysta blåbär
  • 5 dl vatten
  • saften av en citron
  • 1 dl socker

Gör så här

  1. Koka ihop blåbär, vatten, citron och socker i ca 20 min så soppan reduceras ordentligt.
  2. Mixa soppan, sila och reducera i tio min till.Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck