Det är mitten av mars och våren är på väg…trodde jag. Tidigare i veckan satt jag på trappan utanför stugan och solade med årets första vårkopp kaffe, kisade mot den varma vårsolen och bara njöt. Idag snöar det!
Klassiskt nordiskt vårväder och man vet vaken ut eller in. Vår eller vinter? Varmt eller kallt? Frisk eller förkyld? Vad lagar man då? Jag grävde i frysen och hittade en påse blåbär, som vi plockade i ett blåbärssnår vid sjön förra sommaren. Och eftersom det snöar idag och Vasaloppet gick av stapeln för inte så längesedan, blev det självklara valen – en svensk klassiker – blåbärssoppa.
Dessutom planerar jag för en kommande nordisk meny – en nordisk resa – och där kommer den här blåbärsoppan göra entré, men i något annorlunda kläder. Mer om det framöver.
Här använder jag inget potatismjöl, utan låter blåbären sakta koka och reduceras så att den naturliga blåbärssmaken kommer fram. Kanske dax att plocka ut skidorna igen och ge sig ut i spåret…(om jag nu hade haft några). Varsågoda!
Blåbärsoppa från Tjörnarpssjön (6dl soppa)
- 500 g frysta blåbär
- 5 dl vatten
- saften av en citron
- 1 dl socker
Gör så här
- Koka ihop blåbär, vatten, citron och socker i ca 20 min så soppan reduceras ordentligt.
- Mixa soppan, sila och reducera i tio min till.Lycka till – Pernilla