Igår preppade jag för ett event med Nordic Street Food. Hackade, skalade, kokade, och ugnsbakade i flera timmar. Konstigt nog blir jag inte hungrig under preppen, och jag hade inte många nya, käcka matidéer när jag skulle gå hem…och laga mat.
Men jag behövde bara gå förbi torghandeln på Gustav i Malmö för att bli inspirerad. Vi är inte bortskämda med torghandlare (förutom Möllan) och saluhallar (inga…än) så det är alltid en härlig upplevelse att titta på grönsaker, frukt och bär som just nu dignar i de olika korgarna och lådorna hos den glade torghandlaren när man väl hittar honom.
Vi är mitt emellan skördetid till rotfruktssäsong och det syns. Rödbetorna växer sig stora och starka, palsternackan har svällt på bredden, potatisen börjar mörkna ordentligt och purjolökarna är kraftfulla.
…och där kom dagens middag. Pottis och purjosoppa. Billigt, jättegott och idag med en tvist…rostad. Varsågoda!
Rostad purjo & potatissoppa med isterbandssmulor (4 personer)
- 1 stor purjolök
- 4 mjöliga potatisar
- 0,5 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- Smör
- Rapsolja
- Salt
- 1 l vatten
- 2 msk kycklingfond
- 1 isterband
- lite smör att steka i
- persilja
Gör så här
- Skal potatis och lök, vitlök, ansa och skölj purjolöken. Grovhacka.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Bred ut grönsakerna på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla raosolja över. Klicka på smör, salta och rosta i 30 min i ugn.
- Koka upp vatten ich kycklingfond med de rostade grönsakerna och låt koka i fem min.
- Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Ta av skinnet på isterbandet och stek på smulet.
- Garnera med isterbandssmul och persilja.
Servera med ett gott varmt bröd med smält smör på. Tunnbröd t ex. En favorit!
Lycka till – Pernilla