Mitt förhållande till pumpan är läskig. Det var när jag såg filmen Alla Helgons Blodiga Natt (Halloween originalet 1978) som jag blev livrädd för den gigantiska, brandgula leende grönsaken.
Då hade Halloween inte slagit igenom i Sverige än, och vi var lyckligt pumpafria. Idag är det inte alls lika läskigt. Jag har blivit kompis med den brandgula grönsaken och har accepterat att pumpan är här för att stanna.
En värmande pumpasoppa har blivit en nödvändighet i mitt nordiska kök, nu när höstlöven börjar dingla från träden. Under hösten och vintern odlas pumpor i Skandinavien och är både i säsong och miljösmart.
Pumpan är en gurkväxt och tillhör pumpasläktet och jag använder butternutpumpan som är söt, nöjaktig och härligt orange i köttet.Den är användbar på många olika sätt. Rosta, koka, sylta, picka och puréa. I sallader, soppa eller som tillbehör till kött, fisk och fågel. Fröna är toppen som de är eller rostade i sallader eller frukostmüsslin.
Rosta lite hasselnötter till och bjud på ett härligt nybakat surdegsbröd, så har du en riktigt mysig och inte alls läskig höstmiddag. Varsågoda!
Rostad pumpasoppa med isterbandssmulor & hasselnötter (4-6 personer)
Ca 1 timme
- 1,3 kg butternutpumpa
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1stor potatis
- salt
- svartpeppar
- rapsolja
- ca 5 dl mjölk
- ca 5 dl grädde
- 2 msk vitvinsvinäger
- Salt och vitpeppar att smaka av med
- 1-2 isterband
- 100 g hasselnötter
- rapsolja att ringla över
- några persiljeblad att dekorera med
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär alla grönsaker i små bitar.
- Lägg grönsakerna på ett bakplåtspapper på en plåt. Salta, peppra och ringla över rapsolja. Rosta i ugnen i ca 35-40 min.
- Bryn smöret, lägg i grönsakerna och låt dem puttra i ca en minut. Mosa med potatisstöt.
- Mixa grönsakerna med mjölk och grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och vitvinsvinäger.
- Ta bort skinnet från isterbandet, hacka sönder innanmätet med en kniv och stek det i smör.
- Rosta nötterna i torr panna. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Grovhacka
Servera soppan med isterbandshack, nötter, lite rapsolja, bladpersilja och ett gott surdegsbröd.
Lycka till – Pernilla