Inget julbord utan kryddpeppriga köttbullar och i år har jag upptäckt smaksättning med ansjovis! Insåg, när jag stod här i köket och rullade, rullade och rullade (180 st) och stekte köttbullar, att smaken av ansjovis är gudomlig.
Det är en sorts sälta som ”lyser” igenom och ihop med kryddpepparen och gör köttbullarna till just julköttbullar. Och så blir de mumsigt saftiga.
Normalt sätt är ju alla andra köttbullar i mitt kök utan kryddpeppar, och det är bara nu som jag får ”go crazy” med kryddpepparen i köttfärssmeten. Men det måste vara rätt mängd, annars blir det för ”juligt”om man säger så.
I år gör jag extra många köttbullar, eftersom jag vet att de går åt, inte bara på julafton utan även i mellandagarna. En kall köttbullemacka med rödbetssallad på vörtbröd är ljuvligt som frukost t ex. Satsa på nymalen blandfärs av nöt och gris om du har möjlighet. Det lönar sig och blir så mycket godare. Varsågoda!
Julköttbullar med anjosvis och kryddpeppar (ca 150-180 köttbullar)
- 2 kg nymald blandfärs av nöt och gris
- 2 stora gula lökar
- 3 msk smör
- Ca 1,5 dl ströbröd
- 5 dl mjölk
- 100 g (en ask) ansjovisfiléer
- Spadet från ansjovisasken
- 2 msk nykrossad kryddpeppar
- Ev lite extra salt
- Smör att steka i
Gör så här:
- Finhacka gul lök och stek den mjuk i smör på mellanvärme utan att den tar färg. Låt den svalna.
- Blanda mjölk och ströbröd och låt stå i ca tio min.
- Hacka ansjovisfiléerna.
- Blanda nötfärs med lök, ströbrödsblandningen, ansjovisfiléer och spad. Tillsätt mjölk så att det blir en mjuk konsistens på färsen.
- Tillsätt kryddpeppar och smaka av med ev mer salt.
- Stek köttbullarna i smör i ca 3-4 min på medelvärme tills de får en mumsig stekyta.
God Jul – Pernilla