Pernilla Elmquist logo

Kalv på grönbete

Kärt barn har många namn – benfri kotlettrad, kalvhare eller kalvytterfilé. Kalv är ett fantastiskt fint, och lyxigt kött och  inte en bit kött man köper varje dag.

Men ibland måste man få unna sig något riktigt fint på tallriken och eftersom det viskas mycket om att kalv är en trend på tallriken, ville jag provlaga en bit ytterfilé.

Kalvytterfilén är mild och mör och gör sig bra med säsongens rotfrukter som t ex kålroten. Jag är inne på rotfrukter just nu och älskar rotmos, men om man kokar den i smör tillsammans med en morot eller två, blir det en himla god puré, med rotmostouch. I morgon  torsdag är det Alla Hjärtans dag och .har du någon när och kär som du skulle vilja bjuda på något extra, så prova en bit kalvytterfilé.

Kalvytterfilé, kålrotspuré, kalvfond och äppelfläsk (4 personer)

  • 800 g kalvytterfiléFlingsalt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 1 kålrot
  • 1 morot
  • 250 g smör
  • 4 kryddpepparkorn
  • salt
  • citron
  • 1 l vatten
  • 1 dl koncentrerad kalvfond
  • 0,5 morot
  • 0,5 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ev en nypa socker
  • en klick smör
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • en tsk olja
  • 1 syrligt äpple

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Stöt flingsalt och vitpepparkorn i en mortel och gnid in köttet ordentligt.
  3. Stek köttet i smör och lite olja med en kvist timjan i het panna så du får en fin yta. Ös med smöret. Baka färdigt i ugn tills du har en innertemperatur på 56 grader. Låt det vila i tio minuter innan du skär upp det i tjocka skivor.
  4. Skala kålrot och morot och skär i mindre bitar. Smält smöret, lägg i kryddpepparkorn och lägg i rötterna och låt dem koka i smör tills de blivit mjuka.
  5. Sila av smöret, ta bort kryddpepparkornen, mixa rötterna med lite smör. Smaka av med salt och citronsaft.
  6. Koka upp vatten och kalvfond. Skala moroten, löken och vitlöken och låt dem koka med fonden tills ca 2 dl återstår. Sila och smaka av med ev en nypa socker. Tillsätt en klick smör innan servering.
  7. Skär sidfläsket i små tärningar och stek det krispigt i lite olja.
  8. Skala äpplet och sväng runt det med fläsket precis innan servering, så du behåller krispigheten och syran i äpplet.
  9. Servera kalvytterfilén med några klickar kålrotspuré, kalvfond och äppelfläsk.

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck