Pernilla Elmquist logo

Kalle och studenttårtan

Plötslig är dagen där – ditt första barn tar studenten! Vad hände? Så känner nog de flesta föräldrar när man står där på morgonen och piffar till sitt barn i finaste kostymen/klänningen, preppar fötterna mot skavsår med compeed, lägger huvudvärkstabletter, allergimedicin och ännu fler skavsårsplåster i kavajfickan, oroar sig för att champagneflaska ska gå sönder i plastpåsen (!) och placerar den vita (egendesignade) studentmössan på plats.

Känslorna bubblar och man gråter och skrattar om vart annat. Så många känslor dyker upp. Så många minnen av den lilla grabben med sin envishet, sitt mod och sitt enorma tålamod. Kalle, med sina drömmar om att bli rockstjärna redan som liten, och som vägrar lägga den drömmen på hyllan. Kalle med det enormt stora hjärtat och full av kärlek men också lite hälsosam rädsla inför framtiden.

“Det är så mycket ansvar…man måste betala räkningar och sånt”…hmmm ja, det är ju en del av vuxenlivet.

Kalle är nitton år i dag och tog studenten i fredags från estetprogrammet i Trelleborg och tretton år av skola är över. Lycklig över att sparkas ut från skolhuset, att få vissla och sjunga på flaket, yr av lycka när limon hämtar honom och rusig av glädje när studentpresenterna öppnas och förverligar drömmen om en ny bas.

Jag minns själv känslan av total lycka men också vemod att skiljas från kamraterna och Kalle kände precis samma sak. “De är ju som en familj” sa han lite längre fram på kvällen när han insåg att han inte skulle tillbaka till skolan. Men det är ju nu det börjar, sa jag och tänkte på hur mycket som hänt sedan jag tog studenten 1982.

Som den matmamma jag är, tog jag naturligvis på mig att laga studentmaten och Kalle beställde sin favorit soppa – en hot shot soppa, och jag föreslog smörgåstårtor…

…och riktig studenttårta i form av mössa  som Charlie på Konditori Valhall bakat till efterrätt.

Klassiskt så det förslår, och härligt om man piffar till smörgåstårtorna lite extra. Med t ex rädisor från kökslandet. Jag gillar “lurviga” tårtor. De får inte vara för perfekt, utan spreta lite åt alla håll, men med en skir, vacker känsla. Grunderna på tårtorna blev lax&skaldjur och ost&skinka och här kommer receptet på Kalles ost&skink-tårta!

Varsågoda!

Kalles Studenttårta – Ost&Skinka (ca 15-20 personer)

  • ca 24 skivor grovt rostbröd
  • 1 bytta bregott
  • 1 ask dans leverpastej
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 askar smakrik mjukost
  • 3 burkar basilikapesto
  • 2 knippen bladpersilja
  • några krasseblad
  • ärtskott
  • ca 30 tunna skivor fin prosciutto
  • ca 15 pickade körsbärstomater (se recept)
  • 15 rädisor
  • senapsblommor
  • 1 påse pinjenötter

Picklade tomater

  • ca 15 st fina körsbärstomater i olika färger
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Gör så här

Dag 1

  1. Koka ihop lagen till körbärstomaterna och låt kallna. Skär tomaterna i bitar, halvor och skivor och lägg dem i lagen över natten.
  2. Skär kanterna av bröden.
  3. Använd en bricka som får plats i kylen att bygga tårtan på. Lägg smörgåspapper i botten. Lägg sedan första lagret med 2,5 brödskiva bred och fem brödskivor lång.
  4. Mixa leverpastej och crème fraîche till en kräm.
  5. Lager 1 – bred bregott över bröden först. Sedan leverpastejkrämen på bottenlagret. Toppa med brödskivor.
  6. Lager 2 – bred bregott på bröden. Bred sedan pesto över hela lagret. Toppa med brödskivor.
  7. Täck tårtan ordentligt med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2

  1. Vispa ihop osten så den blir krämig. Bred den över hela tårtan, på sidorna också.
  2. Skölj persilja, krasseblad och ärtskott och torka den. Plocka bladen från kvistarna och tryck fast blad lite här och där runt om hela tårtan. Det ska vara ojämnt och se lite spretigt ut. Lägg ärtskott runt tårtan på fatet.
  3. Tag prosciutto skiva för skiva och veckla ihop lätt till “rosor” och toppa tårtan med dem.
  4. Lägg tomater lite huller om buller runt skinkan.
  5. Skiva rädisor och låt gärna lite av bladen vara kvar och lägg dem huller om buller på tårtan.
  6. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
  7. Strössla pinjenötter över tårtan och dekorera sist med vackra senapsblommor ( eller andra ätbara blommor)

     

…sen är det bara att sjunga om studentens lyckliga dar!

Kram från en stolt mamma!

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck