Pernilla Elmquist logo

Helgens Höjdare – Äppelciderbrässerad kycklingklubba

Kyckling är en enormt användbar råvara. Men den ska vara färsk och gärna ekologisk. Fryst kyckling har jag lagt helt på hyllan, och nu satsar jag alltid på färsk och gärna en hel kyckling som jag får stycka själv.

Jag har också insett att bröstfiléerna är de tråkigaste delarna av kycklingen, eftersom de ofta och lätt blir torra. Därför vill jag slå ett slag för kycklingklubban.

En kycklingdel som blir magnifik, när den får koka långsamt och länge. Att brässera den i en god buljong, är min favorit just nu. Kyckling är magert kött som passar finfint nu, när det är lite mer åtstramande hälsotider och Helgens Höjdare är den här kycklingrytan. Okej…gräddsåsen är väl inte helt ”smal”, men äter du t ex efter LCHFmetoden, kan du bara plocka bort rotsellerin och göra en maffig sallad som tillbehör så vips är den hur hälsosam som helst. På MAT&VÄNNERS webbsida kan du se hur du styckar en kyckling.

Äppelciderbrässerad kycklingklubba, rotselleristavar, confiterad tomat och gremolata (4-6 personer)

(LCHF – uteslut rotsellerin och lägg till en maffig sallad)

  • 6 kycklingklubbor
  • 1/2 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 flaska äppelcider (ca 63 cl)
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • 1 msk timjan

Rostad selleri

  • 1 rotselleri
  • 1 liter vatten
  • olivolja
  • 1 msk salt
  • 2 msk vinäger

Confiterade tomater

  • 12 tomater
  • olicolja
  • salt
  • svartpeppar

Cidersås

  • 5 dl buljong från kycklingkoket
  • 5 msk maizena redning
  • ca 2 dl vispgrädde
  • citronsaft

Gremolata

  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • skalet av en citron och lite saft
  • ca 2 msk olivolja

Gör så här:

Kyckling

  1. Skär purjolök, gul lök, morötter och vitlök i stora bitar och fräs dem försiktigt i smör i en stor gryta.
  2. Stycka kycklingklubborna i två delar, salta ordentligt och peppra och bryn dem i smör i en stekpanna med hög värme. Lägg över i grytan.
  3. Tillsätt äppelcider, vatten och fond och koka på medelvärme i ca 45 min.
  4. Ta upp kycklingdelarna och sila av buljongen.

Cidersås

  1. Använd 5 dl av buljongen och koka ihop till ca tre dl återstår.
  2. Red med maizena och tillsätt grädde.
  3. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citron.

Rostad rotselleri

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala rotsellerin och skär den i stavar. Blanda vatten, salt och vinäger och låt stavarna dra i 20 min.
  3. Salta och peppra och ringla olivolja över.
  4. Stek i ugnen i ca 35 min tills selleristavarna är mjuka och har fått lite färg. Prova med en provsticka.

Confiterade tomater

  1. Sätt ugnen på 225 grader (kör samtidigt som rotsellerin om du har varmluftsugn. Kör då på ca 210 grader.
  2. Skär ett kryss i tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form.
  3. Strö salt och peppar över.
  4. Häll olivolja eller annan olja över tomaterna, så att det täcker dem helt.
  5. Ugnsbaka dem i ca tio min.

Gremolata

  1. Finhacka persilja och vitlök.
  2. tvätta citronen noggrant och riv skalet fint.
  3. Blanda alla ingredienser med olivolja.

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck