Grillpremiär i stugan!
Vår stuga ligger vid en liten sjö här i mittskåne. Vi har fisk i sjön men har endast lyckats dra upp två små gäddor på tio år … Därför är det perfekt att de stora ringsjöarna ligger i närheten där vi kan få pinfärsk gös! Häromkvällen grillade vi Ringsjö-gös och med säsongsrotsaker.
Varsågoda!
- lag
- 2 dl ättika
- 2 dl strösocker
- 2 1/2 dl vatten
- 2 rödbetor
- 2 potatisar
- 1 palsternacka
- 1 morot
- 1/2 liten kålrot
- ca 3-5 dl mjölk/grädde ( 50/50)
- salt
- 25 g smör
- 200 g skogschampinjoner
- 1 rött äpple
- 1 gul lök
- 150 g rimmat fläsk
- 1 hel urtagen gös
- smör att steka i
- salt
- 1/2 citron
- en näve färska örter ( persilja, timjan)
- steksnöre
- salt
- citron
- färsk timjan
- pepparrot
Gör så här
- Koka upp lagen så att sockret löser sig.
- Skala och skiva rödbetorna tunt. Koka med i lagen i ca 7-8 min. Ska vara lite tuggmotstånd. Låt kallna.
- Skala och skär rotsakerna i bitar. Ca 2 cm stora.
- Smält smör i en tjockbottnad kastrull som tål att koka mjölk i. Tillsätt rotsaker och gräddmjölk. Koka tills rotsakerna är mjuka. Ca 20 min. Rör ofta.
- Sila av och spara gräddmjölken som är kvar. Mixa rotsakerna med ca 1/2 dl gräddmjölk och smör. Smaka av med salt.
- Skär champinjoner och äpple i bitar. Finhacka löken och skär fläsket i strimlor.
- Stek svampröran i smör. Smaka av med salt.
- Salta på insidan av gösen. Lägg i tunna citronskivor och färsk timjan. Bind upp fisken och grilla gärna i ett halster tills innertemperaturen är 52 garder.
- Servera den grillade gösen på ett uppläggningsfat och dra av skinnet försiktigt. Låt gästerna plocka kött direkt från fiskbenet om du vill. Lite kul sätt att ”dela” på maten.
- Servera med mos, rödbetor och riven pepparrot.
Dryck till maten
Vi drack ett vitt vin till, Atlante på druvan Abillo criolle (aldrig hört talas om den förr men ack så frisk och elegant) som vi hittade på Teneriffa i höstas på en liten familjeägd gård. Här hemma kan du prova en Chardonnay eller en torr Riesling.
Lycka till – Pernilla