Att starta Nordic Street Food i Skåne hade sina utmaningar. Bara det här med att hitta tunnbröd i Skåne … lika enkelt som den berömda nålen i höstacken. Så jag fick exprimentera själv hemma i köket. Med varierande resultat ska jag erkänna … men det här gick riktigt bra!
ca 20 st
-
50 g smör
-
5 dl standardmjölk, rumstempererad
-
25 g jäst för bröd
-
1 ½ dl grahamsmjöl
-
1 msk brödkryddor
-
1 tsk hjorthornssalt
-
1 ½ tsk salt
-
½ dl strösocker
-
1 l vetemjöl + extra till utbakning
Gör så här
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm till fingervarmt. Rör ut jäst i en del av vätskan i en bunke. Använd köksassistent eller elvisp med degkrokar.
- Blanda grahamsmjöl, brödkryddor, hjorthornssalt, salt och strösocker i en annan bunke.
- Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan.
- Tillsätt vetemjöl i omgångar och kör ihop degen i köksassistent eller med elvisp i ca 15 min.
- Låt degen jäsa i 1 timme i bunken eller på mjölat bakbord under handduk.
- Stjälp upp degen på rejält mjölat bakbord och dela i 20 delar.
- Hetta upp en stekpanna.
- Rulla varje bit till en slät bulle och kavla försiktigt tills du har ett tunnbröd lika stort som botten på stekpannan. Borsta av allt mjöl, till exempel med en bred målarpensel. Nagga med en gaffel eller kör över med en kruskavel och grädda i het torr stekpanna i ca 30 sekunder per sida.
- OBS! Torka bort mjölet ur pannan med lite hushållspapper efteråt så att det inte bränns mellan gräddningarna.
- Lägg bröden i en handduk för att svalna. Går utmärkt att frysa in.
Lycka till!
Pernilla