Pernilla Elmquist logo

Kååååldolmar….

Pernilla Elmquist - Kåldolmar

Kååååldolmar….så sa Pippi på rymmen när hon stod utanför fönstret till en restaurang, utfattig och hungrig. Och jag utbrister med samma längtan i rösten, när jag får syn på ett par väl tillagade kåldolmar. Det är hur gott som helst och en av husmansfavoriterna i mitt nordiska kök.

Pernilla Elmquist - Kåldolmar

Kåldolmar är idag en exklusiv rätt, som kräver mycket kärlek och tid och inget du svänger ihop efter jobbet. Tyvärr. Och det finns inga genvägar till goda kåldolmar tycker jag, utan det måste få ta sin tid.

Pernilla Elmquist - Kåldolmar

Nu är kålen både billig och bra och en utmärkt råvara i mina ögon och har du lingon i frysen, så gör gärna dina egna rårörda lingon.

Pernilla Elmquist - Kåldolmar

Mycket godare än lingonsylten i affären. Och snåla inte på sirap! Den söta smaken ihop med kålen och lingonen är som en resa tillbaka i tiden, när mamma lagade kåldolmar på söndagarna och vi åt så vi storknade. Gör gärna för mycket och värm på dagen efter. Lika gott då! Varsågoda!

Kåldolmar (6-8 personer)

  • 600 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 3 kokta potatisar
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • salt
  • vitpeppar
  • ljus sirap
  • 1 kålhuvud
  • salt
  • Skysås
  • 1 gul lök
  • stocken från vitkålen
  • 1 l vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk senapskorn
  • 300 g lingon
  • 100 g socker

Gör så här:

  1. Skär ut stocken i mitten av kålhuvudet och sätt dit en gaffel. Lägg huvudet i en stor gryta med kokande vatten och låt bladen fall av. Låt dem koka i några minuter till och ta sen upp dem och lägg dem på en handduk eller hushållspapper att torka.
  2. Låt ströbrödet dra i mjölken i tio minuter. Mixa köttfärs, ägg, potatis, mjölk och ströbröd i en matberedare. Kör ihop till en smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala och hacka lök och stock från kålhuvudet och fräs i smör i en kastrull.
  4. Tillsätt vatten, kalvfond och kryddor och låt koka ihop i ca 45 min. Smaka av med mer salt om det behövs.
    Sätt ugnen på 200 g.
  5. Skär bort det hårda i mitten av vitkålsbladet. Forma en msk köttfärs till en avlång köttbulle och rulla in i vitkålsbladet. Vik in sidorna så köttfärsen stannar i sitt paket.Lägg dem tätt i ugnsfast, smord form.
  6. Ringla över sirap och klicka på lite smör och grädda i ugnen i ca 30 min för att få fin färg.
  7. Dra ner värmen till 150 g. Häll över skysåsen och grädda ytterligare i ca 40 min. Ös ofta med skyn.
  8. Sila av skyn och servera till.

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon och socker och rör tills sockret löst sig

Mums! Och servera kåldolmarna med iskall mjölk!

Lycka till!

Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck