Pernilla Elmquist logo

Grillad kyckling som sköter sig själv

Våren har låtit vänta på sig och många väntar otåligt på att få ta ut grillen. Jag tog fram grillen redan i januari och grillade sotare, så jag bryr mig inte så mycket om, om det är vår, sommar, höst eller vinter. Jag grillar numer året om.

Och en av mina favoriter, som är enkel och som blir en fantastiskt god middag för flera, är en hel grillad kyckling indirekt grillad på klotgrill under lock.

Så enkelt att göra och så gott! Krydda den med dina favoritkryddor, fyll den med färska örter, lök och citron, stoppa lite extra smör under skinnet så får du det kripspigt och sen på grillgallret. Efter ca en timme- en och en halv, har du en härlig, krispig fågel, att servera hel på bordet, för alla gäster att skära sig en bit av. Grillade ugnsgrönsaker av alla slag är hur gott och enkelt som helst att göra och sköter sig själv samtidigt som du grillar fågeln. En syrlig smörsås gör det hela lite saftigare! Varsågoda!

Hel grillad kyckling, dilliga grönsaker och citronsmörsås (4 personer)

  • 1 stor majskyckling ( ca 2,5 kg)
  • 50 g smör
  • färsk timjan
  • 0,5 citron
  • 1 gul lök
  • salt
  • svartpeppar
  • paprikapulver
  • chilipulver
  • ett knippe morötter ( ca 12 st)
  • 12 potatisar (Asterix)
  • salt
  • dillfrö
  • flytande honung
  • 1 dl vatten
  • 1 hönsbuljong
  • 0,5 citron (skalet)
  • ca 1 msk citronsaft
  • 50 g smör
  • 0,5-1 msk maizena utrörd i vatten
  • ev salt

Gör så här:

  1. Du behöver en klotgrill med lock. Preppa grillen med briketter på ena sidan och tänd. Låt glöden bli riktigt grå och glödande. Under tiden preppar du kycklingen och grönsakerna.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala eller skrapa morötterna med en kniv. Skär potatisen i klyftor och behåll skalet på. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form. salta, strö över dillfrö och ringla över honung. Baka i ugn i ca 45 min 1 tim. Rör om ibland.
  3. KYCKLING: Torka av kycklingen och salta och peppra i kycklingen och runt om. Gnid också in paprikapulver och chilipulver runt om hela fågeln.
  4. Skär två skivor smör och stoppa in mellan skinnet och bröstet. Stppa också in lite färsk timjan med smöret.
  5. Skär lök och citron i bitar och stoppa in i kycklingen. Bind ihop kycklingen så inte allt trillar ut på grillen.
  6. Sätt en termometer i kycklingen ( i bröstet) och lägg fågeln på sidan där inte kolen är. Lägg på locket och grilla den tills den har en innertemperatur på ca 72 – 74 grader. Köttsaften ska vara klar och köttet vitt.

Citronsmörsås

  1. Koka upp vatten, buljongtärningar, citronskal och saft och låt buljongen koka ihop till hälften. Tillsätt smör och red med maizena. Smaka ev av med salt och mer citronsaft om det behövs.

Servera gärna med en enkel primörsallad ( rädisor, sockerärtor, salladslök, sparris)

Lycka till – Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck