Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Lammracks på Albins och Saras höstlamm | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Lammracks på Albins och Saras höstlamm

Print Friendly, PDF & Email

I somras fick jag ett telefonsamtal från min gode vän Albin. Han och hans familj bor på landet i Skåne, föder upp lamm, ankor mm,  och har startat upp Bygdens saluhall. Bygden saluhall kommer ge konsumenter möjligheten att handla lokalproducerade råvaror direkt från bonden, utan mellanhänder. Ett fantastiskt sätt att veta varifrån din råvara kommer och hur den har haft det på vägen till ditt kök.
Albin frågade om vi ville köpa ett av deras lamm i höst när slakten var igång och svaret blev:
Självklart!

Jag har sedan länge haft som ambition  att använda och laga så lokalt producerad mat som möjligt och i dessa tider när larmen duggar tätare än ett regn i Skåne i november, så kunde jag inte bli mer upprymd, över att få tillaga ett lamm, som jag vet att Albin, Sara och deras ungar vårdat och älskat hela vägen.
Jag är så sjukt trött på det (fortfarande) påvra utbud vi har när det kommer till fina råvaror som kommer från lokala bönder, där man slopat bekämpningsmedel och låter djuren leva ett naturligt liv ute på åkrar och ängar. Att veta att din råvara har fått växa med kärlek, gör att du tillagar den med respekt, använder alla delar av djuret eller grönsaken, minskar matsvinnet samtidigt som du värnar om din egen hälsa och får en fantastiskt god måltid.

I frysen har vi nu 17 kg av ett lamm från Albins och Saras gård och min första rätt lagar jag av ett par fantastiska lammracks!
Heja Albin och Sara!
(HÄR kan du också läsa om mitt besök på Kåseberga lammgård, som fick upp ögonen på mig när det gäller påsklammet…)
LAMMRACKS PÅ ALBIN OCH SARAS FINA HÖSTLAMM
(om du marinerar över natten blir det ÄNNU godare. Räkna då att detta tar två dagar)
 4 pers

ca 800- 1 kg lammracks från ett lokalproducerat lamm ( går naturligtvis också bra med ett icke lokalproducerat…men FÖRSÖK få tag i ett)
Börja med marinaden och sedan potatisen i ugnen, så du kan använda den till lammet innan servering.
MARINAD
2 nypor flingalt
1 nypa färskmalen svartpeppar
en kvist färsk hackad rosmarin
färsk hackad timjan
skalet från en citron
1 finriven solovitlök
1,5 dl olivolja
* Blanda alla ingredienser och bred över lammet och lägg lammet i en plastpåse. Låt marinera i ett par timmar. Gärna över natten.
* STEK LAMMRACKSEN.  Innan servering, är potatisen är färdig –  Låt ugnen svalna och sätt ugnen på 100 grader. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Stek lammacksen någon minut på varje sida så de får en fin yta. Lägg dem i en ugnsfast form och sätt en termometer i köttet och in i ugnen. Stek dem färdiga till du har en innertemperatur på 57 grader. Då blir de härligt rosa och möra. Det tar ca 20 min.
UGNSBAKAD POTATIS
 1 kg fast potatis ( gärna Amadine)
salt
olivolja
saft av 1/4 citron
1 kvist färsk rosmarin
smör
* Sätt ugnen på 215 grader varmluft ( eller 225 grader vanlig). Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg i ugnsfast form och ringla olivolja över. Strö över salt, lite citron och färsk rosmarin. Klicka över lite smör. Ugnsbaka i ca 20-30 min beroende på om du kör varmluft eller vanlig. Varmluft går snabbare. Känn med en sticka om potatisen är färdig och rör runt ett par gånger så de fpr en jämn färg.

PISTAGEPESTO
150 gr pistagenötter utan skal
2 msk olivolja
flingsalt

 * Rosta nötterna i en torr panna. Mixa nötter olivolja och flingsalt till en grynig röra med mixerstav eller i matberedare. Ställ kallt.
PLOMMONKOMPOTT
6 plommon
1 vitlök
0,5 gul lök
1 msk smör
2 msk honung
färsk timjan
1 dl vitt vin
* Skär plommon, vitlök och gul lök i små bitar. Fräs i smör i en kastrull. Tillsätt honung, färsk timjan och vin. Koka ihop på medelvärme tills du har en fin kompott. Smaka av med salt och ev mer honung.
Lycka till!

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.