Höst och betor hör i hop. Även skaldjur är som bäst när det börjar bli kyligare i naturen och att kombinera något så rustikt som rödbeta med något så lyxigt som pilgrimsmussla, är en riktigt smaksensation tycker jag.
IMG_3022
Min mentor Thomas Drejing, var nog en av de första som just kombinerade det ”bondska” med det ”lyxiga” på 80-talet och skapade fantastiska smakkombinationer med våra betor och havets skaldjur.
Att tillaga pilgrimsmussla är inte helt lätt, trots att man egentligen inte behöver tillaga den alls. det svåra är att steka den utan att den blir överstekt eller att den blir understekt.
Den här gången ville jag prova tillaga min pilgrimsmussa så at den inte fick någon som helst tillagningsyta, utan fick behålla sin fina vita färg men ändå vara så där mör och mjuk som den ska vara för att vara perfekt. Så jag testade att koka den…(se recept)
rodbeta
Sen är det rödbetan. Jag ÄLSKAR rödbetor. Den är en fantastisk rotsak och så föränderlig att man kan tillaga den på hur många sätt som helst. Bara fantasin sätter gränser.
IMG_3063
Denna gång blev rödbetan en kräm och pilgrimsmusslan tillsammans med  inlagda senapskorn, blev detta en ny lite favoritförrätt.
Varsågoda!
PILGRIMSMUSSLA, SENAP OCH RÖDBETA
IMG_3067
4 pers
2 rödbetor
0,5 gul lök
50 gr smör
2 dl vatten
0,5 tsk rödvinsvinäger
salt
1 nypa socker
1 påse gula senapsfrön
1.5 dl vatten
1 tsk salt
3 msk vatten
2 msk socker
1 msk ättika
4 st färska pilgrimmsmusslor
flingsalt
vattenkrasse
GÖR SÅ HÄR
BETOR
1. Skala rödbeta och lök och skär i grova bitar.
2. Fräs i smör och tillsätt vatten. Koka under lok i en timme.
3. Mixa med mixerstav och tillsätt rödvinsvinäger, salt och en nypa socker.
SENAP
1. Koka upp vatten och salt och koka senapskornen i 3 min. Häll av vatten och spola med kallt vatten.
2. Koka ihop vatten, socker och ättika och häll den varma lagen över senapskornen.
MUSSLOR
1. Salta pilgrimmsmusslorna med flingsalt på båda sidor. Lägg dem två och två på plastfolie och snurra i hop till två små paket.
2. Koka upp vatten.  ta kastrullen från plattan. Lägg i musselpaketen i det varma vattnet i ca 4 min under lock. Kolla temperaturen med en digital temometer. Innertempen ska vara 45 grader.
Garnera med vattenkrasse
Glad höst!
Pernilla