Det har varit en lååång vinter och det bara kliar i fingrarna att få laga mat av vårprimörerna. Det första som tittar upp och som jag längtar efter i mitt nordiska kök är vår egen vitlök – ramslöken. Eller skogsvitlök som den också kallas. Jag har sedan ett par år tillbaka letat vild ramslök i skog och mark runt stugan, men inte hittat de små gröna bladen med den distinkta vitlöksdoften.

Ramsloksmajo 2

Däremot vimlar det av liljekonvalj och de är MYCKET lika varandra. Så är du ute i skog och mark och plockar, så var försiktig. Till skillnad från liljekonvaljen, så doftar och smakar ramslöken som sagt vitlök.

olja och majo
I år fick jag tag på fin ramlök från Gotland,  där den trivs jättebra, genom en leverantör som jag jobbar med, och bestämde mig för att prova göra en ramslöksmajonnäs.  Man kan även göra både soppa och pesto på den, men jag är majonnästokig och detta var första gången jag skulle få smaksätta min majo, med den här vilda kryddan.

ramsloksmajonnas

Först la jag bladen i en neutral solrosolja över natten, för att låta oljan dra till sig smaken. Sen mixade jag den, så jag fick en riktigt koncentrerad ramslökssmak.

ramsloksolja

Sen vispade jag till en majonnäs som vanligt och avslutade den med att tillsätta ramslöksoljan…mums vad gott! Passar hur bra som helst till burgaren, den grillade fisken, kycklingkrytan, fisksoppan, på ägget, till laxen…ja vad som helst. Så passa på så länge den finns – vår nordiska vilda vitlök.

MIN RAMSLÖKSMAJO

ramsloksmajo3

ca 6 dl majonnäs

100 g ramslöksblad med stjälk
5 dl solrosolja
3 rumstempererade ekologiska ägg
1 msk dijonsenap
ca 3 msk vitvinsvinäger
1 nypa socker
lite salt
ca 2 dl solrosolja/matolja
ca 0,5 dl ramslöksolja

GÖR SÅ HÄR
Dag 1
1. Lägg bladen i oljan och ställ i kylen över natten.
Dag 2
1. Mixa bladen med mixerstav i oljan.
2. Separera äggula från äggvita och lägg gulorna i en bunke.
3. Tillsätt senap, vitvinsvinäger, socker, salt.
4. Vispa ordentligt och tillsätt några droppar olja i början tills du ser att äggen och oljan “går ihop”. Sen häller du oljan i en fin stråle tills du fått en majonnäs.
5. Tillsätt till sist ramslöksoljan.
Smaka av så du får rätt balans mellan sälta, syra och vitlökssmaken. Du kan tillsätta mer av allt tills du blir nöjd med smaken. mer olja – tjockare majo.

Glad vår på er!