För ett par veckor sedan blev jag inbjuden att tala vid den första streetfood konferensen i Helsingfors- Streat Helsinki. Street food i Helsingfors…?! För mig som driver Nordic Street Food i Malmö kom detta som en glad överraskning. Vi här uppe i Norden är ju inte kända för vår Street food…än. Men det lovar jag er att vi kommer att bli efter det här.

streatfest 2
Streat Helsinki är ett projekt inspirerat av Street food festivalen i San Fransisco och eldsjälen Ville Relander (ansvarig för Helsinki Food Strategy) och Ny Nordisk Mats projektledare Charlotta Ranert, hämtade inspiration och tog med sig festivalen hem till Norden. Helsingfors blev mötesplatsen och tillsammans med en mängd inspirerande internationella street-food-lovers åkte jag över för att vara med som en av “the speakers”. En ära!

GLO
Vilken tillställning! Vilket arrangemang och vilken organisation! Vi hämtades från flygplanets med skylt…det har nog aldrig hänt förut trots att jag rest jorden runt ett par varv, vi fick en “goodiebag” med finska delikatesser och en sax…(istället för kniv?), ett fint rum på Hotel GLO mitt i centrala stan och ett  program som var späckat från morgon till kväll med konferenser, street food, middagar och fester.

on stage
Intervju på scen tillsammans med Pertti Kallionen ( också sexa men i Top Chef Finland) som driver Street Gastro och Cynthia Shanmugalingam, Kitchenette, incubator i London, modererades av proffsiga Kenneth Nars, som höll i hela dagens konferens…

teckningar

…medan Linda Saukko-Rauta tecknade live på stora bildskärmar med en sådan fantasi och humor, att det blev en stor del av hela behållningen.

tv framtradande
Dessutom blev jag inbjuden av Svenska Yles morgonprogram Min morgon och fick träffa Sonja och Mårten och laga svampklämma i tv och prata om framgången med Nordic Street food och fördelar och nackdelar med street food i Norden. och ny titel fick jag också…:)

streat på scen
Jag fick träffa streetfoodentreprenörer från hela världen med Mr Brooklyn Flea& Smorgasburg himself,  Eric Demby, Chris Yin chefred på Lucky Peach, glada och positiva Bini från San Fransisco och teamet bakom La Cuicina, som är en inkubator för blivande street food entreprenörer, Mikkel Sander från Roskilde Festivalen och många fler. Alla med street food som fokus.

jag på sandro
Det bjöds på street food i pauserna och på kvällarna lagade toppkockarna Richard McCormic, Sasu Laukkonen, Jaakko Sorsa alla möjliga små munsbitar inspirerade av gatans mat och avslutningsmiddagen lagades av tatuerade Tomi Björck och Matti Wikberg (Farang bl a )Smakexplotioner på lång rad med goda drycker i gigantiska nyöppnade Bronda  (en av fem (?!) nyöppnade restauranger för tatuerade tomi…den här veckan…)

streatfest 3
Lördagen var ägnad åt en street food extravagance på torget mitt i stan, där flera truckar och vagnar samlats för att servera sin mat till nyfikna Helsingforsbor. Det var sååå packat att det inte gick att komma fram. Strosa runt var helt omöjligt. Kötiderna blev långa men besökarna stod snällt i raka köer för att få möjlighet att provsmaka, korvar, burgers, miniburgare, tacos, musslor, ostron…allt lagat från grunden.

Freds foodtruck

Våra svenska vänner Fred Food truck, Curbside och The Boardwalk hade seglat över havet för att närvara och vi var också inbjudna. men det blev lite logistiskt svårt att resa hela vägen från Malmö till Helsingfors med vagn och två dygn långkokt högrev…

pirogi
Vi tog tillfället i akt att  prova finsk klassisk street food….piroger med rågbröd och ris…inte min kopp te och jag ser verkligen fram emot ny nordisk gatumat även i Helsingfors.

streatfood på massan
Det var en fantastisk tillställning, som visar på att street food, vare sig det är på gatorna i San Fransisco, New York, London eller Helsingfors, är här för att stanna. Nu väntar vi bara på att alla tillstånd ska släppas, så vi får komma ut och servera den mat vi lagar med mycket kärlek och passion även i Malmö ( och resten av Sverige) och servera till väntande kunder som är hungriga på det allra bästa en passionerad matlagare på en gata kan erbjuda!

jens och jag
Tack alla i Streat Helsinki teamet för en fantastisk upplevelse!

Hejhej
Pernilla