Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Lammytterfilé och Pinot Noir | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Lammytterfilé och Pinot Noir

Print Friendly, PDF & Email

För ett par veckor sedan jag fick ett mail med en inbjudan till en matbloggstävling. Jag gillar ju utmaningar som ni kanske vet ( Mästerkocken, Sveriges bästa Skreirecept) och den här gången handlade det om att göra en maträtt på lax, lamm, äpple eller potatis till det chilenska vinet Cono Sur.

Vinproducenten och den högt meriterade stjärnkockan Michael Björklund, som syns i tv just nu “Mat så in i norden” kastade ut en utmaning till skandinaviska matbloggare för att se om vi kunde få till en maträtt till detta vin. Rött eller vitt, upp till oss. Vinsten, en resa för två till den Chilenska vingården som har ett starkt miljötänk där cykeln symboliserar just detta….hmm hade ju inte vart så dåligt nu så här års….
Jag kunde helt enkelt inte motstå, och faktum var att jag precis hade ett lammrecept i bagaget.

Det hade nämligen blivit en liten fin lammytterfilé kvar efter en cook a long, några päron fanns i fruktskålen och en bit Västerbotten i kylen. Konstigare än så var det inte och under en lunch svängde jag faktiskt ihop den här rätten utan att tänka för mycket.
Borde ju passa utmärkt till en Pinot Noir, tänkte jag och mailade in receptet….
Min rätt vann stjärnkocken Michael Björklunds röst i Sverige och nu ska jag upp till Restaurangakademin den 15 nov och tävla med mitt lilla lamm! Som det kan gå.

LAMMYTTERFILÉ, STEKTA PÄRON, INLAGD LÖK & VÄSTERBOTTENKRÄM

2 pers
300 g lammytterfilé
Salt
Svartpeppar
Smör att steka i
lite rapsolja att steka i

2 päron
1 tsk rörsocker
25 g smör
4 små stekrödlökar
1 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
Lite salt
1 dl riven västerbottenost
2 msk créme fraiche
1 kvist kruspersilja
lite olivolja

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 90 grader. Se till att lammet är rumstempererat. Salta och peppra runt om. Vira in lammet i plastfolie så det blir en korv. Slå sedan in korven i aluminiumfolie. Stick in en termometer och baka i ugnen tills innertemperaturen är 54 grader. Ta bort all folie och salta lite extra. Stek i het panna i olja och smör så du får en fin knaprig yta runt om. Låt köttet vila i minst femton minuter.
2. Skölj och skiva päronen tunt. Smält smör i en stekpanna och stek dem tills de är mjuka men med lite tuggmotstånd. Strö rörsocker över och vänd dem då och då.
3. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skala rödlökarna, halvera dem och koka dem mjuka i ca tio min i lagen. Låt dem svalna i lagen i kyl.
4. Smält västerbottensost tillsammans med crème fraîche i en kastrull på låg värme. Rör hela tiden. Låt svalna och häll i spritspåse.
5. Hetta upp olivolja i en kastrull. Inte för het. Riv persiljan av stjälkarna och lägg i oljan i några sekunder. Ta upp och låt rinna av på papper.

SERVERA
1. Lägg päronskivor och bitar av lammfilén på en tallrik. Toppa med rödlök och spritsa klickar av västerbottensosten. Strössla friterad persilja över.

Vi hörs!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.