Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Vilt pepparrotskött på skånskt svin | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Vilt pepparrotskött på skånskt svin

Print Friendly, PDF & Email

Sakta börjar naturen omkring stugan klä sig i höstfärger och jag måste säga att jag älskar den här tiden. Otvungen på något sätt. Man kan bara vara och behöver inte ha så många “måsten” som t ex sommaren kräver.

Det är nu det är som allra bäst att gå ut i skogen och plocka svamp, bär och kanske möta ett och annat vildsvin… eller inte. Det finns mängder av vildsvin i skogarna runt stugan, men jag har hittills inte träffat någon ansikte mot tryne så att säga.

Däremot har jag sett hur de bökat upp hela grannens tomt…något säger mig att det skulle vara ganska skrämmande att möta dem “live”.
Men nu är det höst och jag blev sugen på att laga vildsvin, så jag tog jag en tripp till Skånska Vilt, för att köpa vildsvinsbog och fick då möta en sugga och hennes ungar på ganska nära håll. De är gigantiska! Jag vet att jag låter som en stadslolla nu, och det är jag, men jag har aldrig sett ett levande vildsvin på så nära håll.

Vildsvinskött är magert, jämfört med vanlig gris och det gäller att inte överkomma/steka det, eftersom det lätt blir torrt och får en smak av lever.
Här har jag gjort en variation på det klassiska pepparrotsköttet, för att skapa lite extra höstkänsla. Är en stor fan av pepparrot och det blev riktigt smaskens tillsammans med det vilda svinet.
Varsågoda!

VILT PEPPARROTSKÖTT PÅ SKOGENS SVIN

Foto Peter Erlandsson
4 pers

600 g vildsvinsbog

1.5 l vatten
1 st stor gul lök
3 st morötter
2 st palsternackor
1 liten rotselleri
2-3 tsk salt
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad

Till kokning 2
2 st morötter
2 st palsternackor
1 st rotselleri

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl buljong från köttkoket
1-2 dl vispgrädde
ev lite salt
4 msk pepparrot, riven

Till servering
hackad persilja
nykokt potatis
finriven pepparrot

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i köttet och låt det skumma ordentligt. Ta upp köttet, rengör kastrullen, fyll på vatten igen och lägg i köttet igen.
2. Skala och skär löken och rotsakerna i stora bitar. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med salt, vitpepparkorn och lagerblad.
3. Koka under lock på medelvärme tills köttet är mört, cirka 1 ½ timme. Koka inte för länge, då viltkött kan få en smak av lever och lätt bli torrt. Ta upp köttet och håll det varmt.
4. Sila buljongen och koka ihop tills cirka hälften återstår, cirka 8 dl.
5. Skala och skär rotsakerna till kokning 2.
6. Lägg dem i buljongen. Lägg först i morötter och koka dem i 10 minuter. Lägg sedan i palsternackor och rotselleri och koka i ytterligare 5 minuter.
7. Ta upp rotsakerna med hålslev och spara.
SÅS
8. Smält smöret i en kastrull.
9. Rör ner mjölet och vispa ner buljongen, lite i taget tills du får en lagom tjock sås.
10. Tillsätt grädden.
11. Låt koka i 5 minuter under kontinuerlig omrörning.
12. Smaka ev av med salt och tillsätt sedan pepparrot efter smak. Låt det få en ordentlig “sting”.
13. Skär köttet i bitar och lägg upp dem i ett uppläggningsfat. Tillsätt rotsakerna och häll såsen över. Strö persilja över , riv lite extra pepparrot över och servera med kokt potatis

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.