Man brukar säga ”män och deras maskiner” men nu säger jag kvinnor och VÅRA maskiner – glassmaskiner. Jag har ÄNTLIGEN införskaffat en glassmaskin. En Wilfa ICM-C15.  Inte direkt billig, men med kompressor i själva maskinen vilket gör att den fryser allt själv och du behöver inte förfrysa din bunke. Väl investerade pengar!

glassmaskin
Men oj, vilken jättemaskin! Jag var inte beredd på storleken på den här mackapären. Och tung som tusan. Men snygg, enkel att använda och bra! Äntligen kan jag laga egen glass och sorbet hela sommaren…och resten av året också.

Vaniljglass smultron och drommar

Min första glass blev en klassisk vaniljglass, gjord på riktig bourbonvanilj, grädde och ägg.

Vaniljglass aggula

Den krämiga smeten  fick ”växa till sig” över natten i kylen, och sen körde jag glassen i 60 min.

glass i glassmaskin

Tyvärr hörde jag inte när maskinen stängde av sig, så den fortsatte frysa i säkert en halvtimme till, vilket gjorde glassen stelfrusen och omöjlig att få ut bunken. Här blev det svårare än jag trodde. Hur länge är egentligen den optimala tiden för en vaniljglass? Nästa omgång körde jag i 50 min,och höll koll på maskinen hela tiden, vilket gjorde det mycket lättare att skrapa glassen ur bunken och ner i plastburken.

vaniljglass drommar

Drömmarna bakade jag på skrädmjöl vilket ger dem en härlig havresmak och för att toppa min första glass –

Sommarmeny i stugan 1
…smultron på strå. Kan det bli mer somrigt än så? Knappast!

Varsågoda!

HEMLAGAD VANILJGLASS, KROSSADE DRÖMMAR & SMULTRON PÅ STRÅ

vaniljglass drommar smultron3

En kopp nyplockade smultron 6-8 strån
6-8 drömmar

VANILJGLASS
6-8 pers

2,5 dl gammeldags mjölk (Hjordnära)
en nypa salt
1,5 dl strösocker
1 vaniljstång (Bourbon)
5 dl vispgrädde
5 ekologiska äggulor
1 tsk vaniljextrakt

GÖR SÅ HÄR
1. Värm mjölk, salt och socker i en kastrull.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och vaniljstång i mjölken, dra från plattan och lägg på locket. Låt stå i en timme.
3. Vispa äggulorna så de blir riktigt fluffiga.
4. Värm mjölken igen (inte koka) och häll långsamt ner i äggsmeten medan du vispar. Äggen får inte koagulera och stelna.
5. Värm sedan smeten i kastrull till ca 84 grader. Den ska börja tjockan. Rr runt så det inte stelnar i botten.
6. Häll grädde i en skål och häll över äggsmeten över grädden. Rör om. Tillsätt vaniljextrakt och ställ glassblandningen i kylen öre natten.
7. Kör i glassmaskin i ca 50 minuter. Lägg över i annan plastbunke och förvara i frysen. Ta fram ca tjugo min innan servering.

DRÖMMAR PÅ SKRÄDMJÖL recept här

HejHej
Pernilla

Ett svar

  1. Det ser otroligt somrigt, härligt, vackert och gott ut!
    Jag är på väg att skaffa glassmaskin, har saknat det i flera år och när jag sist hade en gick den varm (kall?) med massa experimentsmaker som avokado, basilika, pepparkaksglass på glöggspegel, champagnesorbet m.m. Men vaniljglass är ändå klassikern…:)
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentarer är stängda.