Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Tunt bröd på spishällen | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Tunt bröd på spishällen

Print Friendly, PDF & Email

Jag gillar bröd och kommer aldrig sälla mig till LCHF-arna. Surdegsbröd, sirapslimpa, knäckebröd och …tunnbröd. Tunnbrödet är en riktig favorit och den är perfekt att använda som “wrap” när du t ex vill “slå in” en god sallad.

Ett nygräddat tunnbröd med smör är något av det godaste som finns men oftast associeras tunnbrödet till Norrland och här nere i Skåne är det oftast Polarbrödet i affären som får rycka in när jag vill göra något gott på tunnbröd.

Därför gav jag mig på utmaningen att baka tunnbröd, på spishällen…Ja…varför göra det lätt för sig. men jag ville prova det här sättet att baka på, tills själva bakugnen är redo att användas (städas ur).

Det är lite trixit med den lösa degen och man behöver använda mycket extra mjöl, kavla försiktigt och inte ha elden sprakade för kraftigt i spisen.

Om du har för kraftig eld, kan det blir sådan här skillnad på bröd och bröd. Vänta tills du har en fin glöd.

Självklart går det jättebra i torr gjutjärnspanna, men eftersom jag och björkved har något speciellt den här sommaren, så fortsätter jag min björkvedutmaning.
Här kan du hitta de andra BJÖRKVEDSGRILLAD GÖS och MUSSLOR GRILLADE ÖVER BJÖRKVED.

Varsågoda!

HÄLLBAKAT TUNNBRÖD
15 st

50 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1/3 paket färsk jäst
0,5 tsk salt
0,5 dl strösocker eller brun farin
2 msk ljus sirap
0,5 tsk hjortrornssalt
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
2 msk fänkål

GÖR SÅ HÄR
1. Tänd vedspisen med björkved och låt det bli en ordentlig glöd. Brinner klabbarna är det för varmt och de bränns snabbt.
2. Smält smör i en kastrull tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda hjorthornssalt med grahamsmjölet, rör ner det och rågsikten.
3. Tillsätt nästan allt vetemjöl, degen ska vara lös. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och jäs i ca 45 minuter.
4. Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop degen och dela i 15 bitar. Forma till runda bullar och platta ut dem med handen och ganska mycket mjöl. Kavla försiktigt ut till runda kakor 20-25 cm i diameter. Vänd på den och pudra över mer mjöl om det behövs. Nagga dem med en gaffel.
5. Grädda dem på hällen runt 30 sek-1minut. Prova dig fram. Det beror helt på hur varm spishällen är.
Du kan naturligtvis grädda i stekpanna. Använd då en torr gjutjärnspanna och inte för hög värme.
6. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Servera dem med smör och använd dem också att rulla in sallader, kött, korv, kyckling eller vad du vill!

HejHej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Martin
Reply

Nybakt tunnbröd är gott! Vi har gjort tunnbröd i gjutjärnpanna tidigare och med vanlig elspis men det blev kalasgott ändå :) Om man är i fjällen kan man passa på och köpa Gahkku från samerna. Dyrt men väldigt gott efter att man har vandrat en heldag :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.