Vi har flera stora granar vid stugan. Höga som skyskrapor och med många år på nacken. Så här års i Skåne, har alla nya små gröna skott börjat spricka ut.

Granskott

De murriga granarna får liv och de nästan limefärgade skotten lyser upp hela skogen.

Granskott jag

Jag fick en sån lust att prova koka gransirap, så jag trotsade vårregnet och gik ut och skörare. De är små, späda, mjuka och syrliga. Härliga att äta i en sallads, lägga in en gransill eller göra sirap på.

Enskott
När jag var ute och plockade, fick jag syn på enbusken på andra sidan stugan och även den lyste kraftigt med små späda skott. Enskotten är ännu syrligare än granen, så jag bestämde mig för att blandade dem och göra en skogssirap.

Granskott skal
Jag lyckade ganska bra den här första gången, men insåg efter ett tag att jag kokat själva sirapen för länge. Så förkorta kokningstiden och prova konsistensen så ska det nog gå bra.
Vill du prova andra sätt, säger Ernst att du kan varva soker, skott och citron i en burk. Ställ den i fönstret i två veckor, vänd då och då och sila av skott och socker, så ska det bli en sirap. Hör gärna av dig om du provar!
Varsågoda!

KARLARPS SEGA SKOGSSIRAP

Skogssirap

1-1,5 l gran och enskott
6 dl avkok
6 dl socker

Gör så här
1. Plocka späda skott av gran och en. Skölj noga i ljummet vatten.
2. Lägg skotten i en stor kastrull i häll på vatten så det täcker precis. Koka i ca 40 min på medelvärme. Härlig skogsdoft i köket!
3. Låt dra i vattnet i 30 min. Sila av skotten och spar avkoket.
4. Tillsätt socker till avkoket och låt det koka ihop till en sirap som är bärnstensfärgad. Ha en stor kastrull, för det bubblar ordentligt. Prova konsistensen efter ca 30 min genom att hälla lite sirap på ett fat. Jag kokade i 40 min och det blev för länge. Sirapen blev för tjock, men prova dig fram. Tror runt trettio minuter kan vara lagom.
Lycka till!

gran och en skott

4 svar

    1. Hej! Nej inte i år. Var för sen på det. Man ska tydligen göra det i mars april. Provar nästa år:) /Pernilla

  1. Åh, det där låter ju helt fantastiskt! Vad använder du sirapen till sen? Står den sig länge i kylen, eller bör den frysas in? Kan man frysa sirap ens?
    Jag tror jag ska försöka samla skott när jag rider ut nästa gång, konkurrera om granskotten med hästen. Hon tycker de är jättemumsiga som de är. :)

    1. Hej! ursäkta sent svar:) Sirapen är fin till ost t ex eller så har jag fått tips om att ha den som smaksättning i coctails. Nu lyckades inte den här så bra…så jag får återkomma till dig, nästa vår när det är dax igen:) Frysa sirap har jag aldrig hört om…tror inte det. Hör gärna av dig om du lyckas bättre än jag:) Hälsar Pernilla

Kommentarer är stängda.