Våren har låtit vänta på sig och många väntar otåligt på att få ta ut grillen. Jag tog fram grillen redan i januari och grillade sotare, så jag bryr mig inte så mycket om, om det är vår, sommar, höst eller vinter. Jag grillar numer året om.

grillad kyckling 2

Och en av mina favoriter, som är enkel och som blir en fantastiskt god middag för flera, är en hel grillad kyckling indirekt grillad på klotgrill under lock.

grillad kyckling 1
Så enkelt att göra och så gott! Krydda den med dina favoritkryddor, fyll den med färska örter, lök och citron, stoppa lite extra smör under skinnet så får du det kripspigt och sen på grillgallret. Efter ca en timme- en och en halv, har du en härlig, krispig fågel, att servera hel på bordet, för alla gäster att skära sig en bit av.

Grillad kyckling - rotsaker
Grillade ugnsgrönsaker av alla slag är hur gott och enkelt som helst att göra och sköter sig själv samtidigt som du grillar fågeln. En syrlig smörsås gör det hela lite saftigare!

Gillar du den nya trenden Beer Can Chicken hittar du recept HÄR.
Varsågoda!

HEL GRILLAD KYCKLING, DILLIGA GRÖNSAKER &CITRONSMÖRSÅS
4 pers

Grllad kyckling rotsaker och smorsas

1 stor majskyckling ( ca 2,5 kg)
50 g smör
färsk timjan
0,5 citron
1 gul lök
salt
svartpeppar
paprikapulver
chilipulver

ett knippe morötter ( ca 12 st)
12 potatisar (Asterix)
salt
dillfrö
flytande honung

1 dl vatten
1 hönsbuljong
0,5 citron (skalet)
ca 1 msk citronsaft
50 g smör
0,5-1 msk maizena utrörd i vatten
ev salt

GÖR SÅ HÄR
1. Du behöver en klotgrill med lock. Preppa grillen med briketter på ena sidan och tänd. Låt glöden bli riktigt grå och glödande. Under tiden preppar du kycklingen och grönsakerna.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala eller skrapa morötterna med en kniv. Skär potatisen i klyftor och behåll skalet på. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form. salta, strö över dillfrö och ringla över honung. Baka i ugn i ca 45 min 1 tim. Rör om ibland.
3. KYCKLING: Torka av kycklingen och salta och peppra i kycklingen och runt om. Gnid också in paprikapulver och chilipulver runt om hela fågeln.
4. Skär två skivor smör och stoppa in mellan skinnet och bröstet. Stppa också in lite färsk timjan med smöret.
5. Skär lök och citron i bitar och stoppa in i kycklingen. Bind ihop kycklingen så inte allt trillar ut på grillen.
6. Sätt en termometer i kycklingen ( i bröstet) och lägg fågeln på sidan där inte kolen är. Lägg på locket och grilla den tills den har en innertemperatur på ca 72 – 74 grader. Köttsaften ska vara klar och köttet vitt.
CITRONSMÖRSÅS
1. koka upp vatten, buljongtärningar, citronskal och saft och låt buljongen koka ihop till hälften. Tillsätt smör och red med maizena. Smaka ev av med salt och mer citronsaft om det behövs.

Servera gärna med en enkel primörsallad ( rädisor, sockerärtor, salladslök, sparris)

HejHej
pernilla