I en utopisk matlagningsvärld kan varje kock, proffs som amatör, handla sina råvaror direkt från producenten och med det säkra kvalité och ursprung. Men det är få förunnat att kunna göra det.
Jag bor i Skåne, och vi har ett fantastiskt ”skafferi” av råvaruroducenter här. Allt från grönsaker, spannmål och frukt till kött, vilt och fisk. Här finns det mesta. Jag är lyckligt lottad. Dessutom har jag möjlighet, och tid…att ge mig ut på vägarna för att söka upp gårdarna och handla direkt från åkern/ladan/stallet.

Kaseberga lammgard hus
Nu inför påsk, ville jag laga dels en lammstek och dels prova på en lammtartar, som dykt upp i mitt huvud, så jag sökte upp Kåseberga Gårdslamm, som jag hittade via den förträffliga sajten Gårdsnära, där du kan hitta gårdar i närheten av där du bor.

Kaseberga gardslamm
Efter många snirkliga kringelikrokar runt i Skåne, hittade jag till sist gården och välkomnades av Ingela och Leif. Ett par av alla bönder i Sverige som ger oss möjlighet att äta färskt, svenskt lammkött till påsk. Och här fick jag lära mig något om lammuppfödning.  Lamm har ju alltid varit en självklarhet på påskbordet och för att vi ska få lamm till påsk, föder man upp vinterlamm, dvs lamm som föds under vintern och slaktas på våren.

Kaseberga lammgard man

De här lammen går inte ute, utan föds upp inomhus, anpassade efter vårt klimat och behov. Att äta lamm på påskbordet härstammar från den judiska tron och har inte funnits särskilt länge här uppe i norden. I länderna runt Medelhavet  är lammen slaktfärdiga på våren efter att ha betat ute, på grund av klimatet runt medelhavet och för att anpassa påsklammen till oss här i norden föder man upp vinterlamm med tackor som är brunstiga året om.

Vill man äta lamm som betat utomhus på påsken, krävs frysta lamm från  tex Nya Zeeland, men de transporteras hit med långa transporter och där har man inte har någon kontroll alls på hur lammen haft det. För min del, blev det här besöket på lammgården en ögonöppnare och om jag ska äta lamm till påsk, så äter jag hellre ett lamm som fötts upp med kärlek och omtanke inomhus, än frysta Nya Zeeländska lamm som jag inte har en aning om, hur de haft det eller hur de slaktats.

Kaseberga lammgard tacka

Kåseberga Gårdslamm är antingen ren Texel eller korsningen Dorset/finull och Texel. Tackorna betar i backarna runt Kåseberga by där de äter ett näringsrikt naturligt bete med massor av örter och miljön där de betar är backig och gör att de får klättra ordentligt. Detta gör dem till friska, starka tackor som lever mycket längre än den genomsnittliga tackan statistiskt sett gör.

Lamm - Kaseberga lammgard

Lammningen sker i dec-januari  och Ingela avslöjade att mitt lamm blev slaktat igår på Appelorp lamm&vilt slakteri, som första lamm på gården och speciellt bara för mig…Man kan bli ödmjuk för mindre.

När jag klev in i fårstallet, fylldes luften av både lammdoft och bräkanden från de bastanta tackorna och de nyfikna små lammen.

Kaseberga gardslam
Så söta! Så fina! Och så svårt för en matlagningsglad stadsbo att plötsligt befinna sig mitt ibland dessa härliga djur, som kommer att serveras på en tallrik om några dagar. Jag kände mig som den där ”08an” i chipsreklamen, som tror att bonden gör chips av potatisblasten…

Kaseberga lammgard - tacka och killing
Men så är det. Jag är inte van. Jag har aldrig varit på en lammgård förut, men jag har ätit lamm. Jag tillhör kanske skaran som på något underligt sätt ”glömmer” bort var köttet i köttdisken kommer ifrån… Eller som inte ville veta. Nu vill jag det. Det ingår i min matlagning att använda mig av råvaror som är producerade i min närhet och som haft det bra fram till jag får dem för tillagning.

Kaseberga Gardslamm - ingela och lamm
Ingela tyckte nog jag var lite blödig, när jag vandrade runt blad fåren och bekantade mig med lammen och fick henne att bedyra att min lammstek INTE hade något namn.

Kaseberga gardslamm tacka med killingar
Men att se lammen och deras mammor, mumsa hö och spralla runt i höet, fick mig att ändå förstå hur viktigt det är att med egna ögon se hur de djur har det som du ska laga mat av. Det gör dig ödmjuk inför din råvara och värdesätter det du har på tallriken.

Kaseberga gardslamm Francis 2

Recept på Kåsebergalamm hittar du här.

HejHej
Pernilla

3 svar

  1. Pingback: Lammtider | Allers

Kommentarer är stängda.