Snö och iskallt och slutet av mars. Kanske inte den mest idealiska dagen att ge sig ut på det som idag anses vara ”the thing” inom matvärlden – att handla direkt från gården, men jag har länge varit nyfiken på Bonnarps Hjortgård i nordvästra Skåne och idag fick jag lite tid över för inspiration.

Bonnarps hjortgard
Gården ligger i närheten av Ljungbyhed och har vilda hjortar i hägn. De slaktas på gården och i den lilla gårdsbutiken kan man handla alla möjliga hjortprodukter men även annat vilt som hare, vildsvin, mufflon och vildand.

Bonnarps hjort huvud
På husets väggar hänger hjorthorn likt troféer och på gårdsplanen ligger en hög horn och skallar täckta av istappar. En både vacker och makaber syn samtidigt som får mig att tänka på bilder av buffelskelett på den amerikanska prärien…det här är den nordiska varianten.

Bonnarps hjort AnnaGreta
Jag pratar med AnnaGreta som driver gården passionerat och hon visar mig vägen ner till de stora vidsträckta hägnen som jag ville besöka för att göra lite ”hjort-spotting”.

Bonnarps hjortgard - hjortar
Hägnen ser tomma ut vid första anblick, men sen ser jag dem. De står tätt tillsammans för att hålla värmen och lyfter nyfiket på sina hornförsedda huvuden när de hör att jag kommer smygandes längs vägen. Vackra, majestätiska, skygga.
Här står alltså kvällens middag…och det är med blandade känslor jag iakttar de vackra djuren med sina maffiga horn och försöker förknippa dem med filéerna, fransyskorna och de rökta korvarna i kyldisken inne i gårdsbutiken.

bonnarps hjortgard from Pernilla Elmquist on Vimeo.

Närmare från jord-till-bord” har jag sällan varit när det kommer till kött och jag slits lite mellan känslan av att se de vilda djuren och veta att jag inom några timmar ska laga mat av dem. Kanske är jag lite blödig, och jag har aldrig varit en jägartyp, men när det kommer till att veta dina råvarors ursprung, är det oslagbart att handla direkt från en producent där du ser med egna ögon hur djuren mår.

Bonnarps hjort chark och kott
Här lever hjortarna vilt på stora marker och ser ut att ha det väldigt bra, även om de liksom jag fryser ordentlig om fötterna den här iskalla vårdagen. De håller sig tätt ihop och på tryggt avstånd och jag lämnar dem ifred, och går tillbaka till gårdsbutiken för att handla med mig några hjortdetaljer som jag ska laga en god middag av i morgon. På Viltmat.nu kan du läsa det mesta om hur man hanterar och lagar hjort och annat vilt.
Hejhej
Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.