I höstas fick vi en älsgstek av en vän när vi var på min sambos landställe i Dalsland. Härligt, tänkte jag och lade köttbiten i frysen. Först låg den i frysen i Dalsland i någon vecka, sen fraktades den hem i kylbag och hamnade i vår stugas frys i några månader, för att slutligen hamna i frysen i stan.

Tjalknol - fryst

I går hittade jag den och insåg att jag hade världens finaste Tjälknölsprojekt på gång. Kanske lite väl fryst, men jag chansade ändå och har överlevt.

Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem. Gubben glömde steken och den fick gå i ett dygn i den svagt varma ugnen. För att rädda steken, lade Ragnhild köttbiten i en kryddig saltlag och Herr och fru Nilsson insåg att de just skapat en fantastiskt god maträtt – Tjälknöl.

Tjalknol - alg
Rätten är ursprungligen norrländsk och blir lika god på både lamm, nöt och annat vilt. Hemligheten är låg värme, med fryst kött från början i många timmar. Ju lägre värme och längre tid, desto mörare och godare kött. Lagen kan du krydda som du vill. Tänk på vad som finns runt älgen i skogen, enbär, tranbär, blåbär t ex. Vitlök och lök ger lite extra smak och var försiktig med saltet. Ett fantastiskt tillagningssätt och hur bra som helst om du glömt en bit älgkött i frysen. Just vilt kan överleva länge i frysen eftersom det är så magert, så inga problem om det legat där sedan i höstas.

Picklad rodlok

Goda tillbehör är västerbottensost och för att få lite sting i rätten, picklad lök och pepparrot. Gör rätten som en förrätt eller på buffén.
Varsågoda!

TJÄLKNÖL PÅ ÄLG, VÄSTERBOTTENKRÄM, PICKLAD RÖDLÖK & BLÅBÄR

Tjalknol vsterbottenskräm, picklad lok & blabar

6-8 portioner eller som bufférätt

1-1,5 kg älgstek fryst
Lag
1 l vatten
1dl salt
2 msk socker

1 lagerblad
10 grovkrossade svartpepparkorn
2 msk krossade enbär
Färsk timjan
2 krossade vitlöksklyftor

PICKLAD RÖDLÖK
4 små steklökar

LAG
1 dl ättika
1 dl vatten
1 dl socker

0,75 dl crème friche
1 dl riven västerbottenost
1 dl blåbär
timjan
riven pepparrot

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 70 grader och lägg köttet i en ugnsfast form. Efter sex timmar sättet du i en digital termometer och låter köttet gå till 60.
2. Koka ihop lagen och låt den kallna.
3. Lägg det varma köttet i dubbla fryspåsar och häll på lagen. Låt dra i kylen i 6 timmar.
4. Koka ihop lagen till löken, lägg i läkarna med skalet på och sjud i fem minuter. Sila av lagen och spara den. Skölj lökarna i kallt vatten och skala av skalet. lägg tillbaka lökarna i lagen och låt kallna.
5. Koka ihop crème fraîche och riven ost tills osten smält. Låt kallna. Vispa då och då så krämen blir luftig.
6. Skiva älgköttet tunt och lägg på en portionstallrik eller hela köttet på buffétallrik. Klicka över västerbottenkräm. Dela lökarna på hälften och ta blad från lökarna och lägg över köttet. Toppa med blåbär, riven pepparrot och timjan.

Hejhej
Pernilla