Jag är uppvuxen på havregrynsgröt. Och det var kanske av den anledningen som jag kallades Tjorven (den äppelkindade tjejen på Saltkråkan) när jag var liten. Jag var rund som en boll om kinderna och frodig av all gröt som jag älskade att sleva i mig varje morgon.
Jag har inte ätit gröt sedan dess…

Havre-och-appelgrot-gryn och notter
Men nu viskas det om att gröt är trendigt även om gröten alltid haft en plats i det nordiska köket. Nu tar den steget in på finrummet och det kommer säkert serveras en och annan gröt på finrestaurangerna framöver.

Havre-och-appelgrot med mjolk

I London (Brick Lane’s Sunday Upmarket) New York (Oat meals) och Köpenhamn (Gröd)  finns det speciella grötrestauranger/barer som serverar modernare versioner av gröt med olika “toppings” och när jag läste det, började tanken på gröt bli riktigt angenäm igen.
Harve-och appelgrot - havrekarnor
En härlig gröt med nötter, gryn, flingor och frukt är inte fy skam och en riktigt energifrukost, särskilt nu under dessa kalla vinterdagar, när kung Bore pustar och frustar så  näsan blir alldeles blå.
Varsågoda!

HAVRE-OCH ÄPPELGRÖT MED HAVREKRÄNOR, HASSELNÖTTER & HALLON
2 pers

Havre-och appelgrot

2 dl havregryn med fibrer
4,5 dl vatten
1 rivet äpple
Salt
15 hasselnötter
1dl havrekärnor
1 msk rårörsocker
Färska bär (hallon)

Gör så här
1. Koka upp havregryn, vatten, äpple och salt på medelvärme. Låt sjuda på svag värme i 4 min. Rör ofta så det inte bränns!
2. Rosta hasselnötterna i het torr panna. Gnid av skalet i en handduk. Grovhacka.
3. Rosta hasselnötter och havrekärnor med rårörsocker i någon minut. Rör runt så det inte bränns. Låt svalna på en plåt.
4. Toppa gröten med nöt och havrerost, färska bär och kall mjölk.

Hejhej
Pernilla

 

2 svar

Kommentarer är stängda.