Det var tidigt sjuttiotal och mamma hade precis börjat jobba. Jag och syrran, bortskämda med hemlagat varje dag, fick plötsligt bli en del av bortskämda-ungar-som-fått-hemlagat-men-som nu-måste-äta halvfabrikat-generationen.

Köttsoppa

Hon försökte med pizza…neej….hamburgare….näe….pulvermos…aldrig i livet! köttsoppa….Skämtar du?! Vi var inte lätta att flirta med, och stackars mamma fick snällt laga köttsoppa på riktiga råvaror om vi skulle sörpla i oss soppan.

Kottsoppa-grona saker

Jag har inte öppnat en burk köttsoppa efter det överlastade äventyret, men heller inte lagat den själv. Man minns ju de mosiga morötterna och fettbitarna på det sega köttet…

Kottsoppa-gronsaker

Men med tiden har jag lärt mig att råvaran är allt, allt allt. Och varför inte prova på  köttsoppan? Och det är en riktigt härlig vintersoppa. Hemligheten är i en fin, fettsprängd, mör högrev, fina grönsaker och lite tid. Spetsa till den med riktigt stark/söt senap och riven pepparrot, och laga en stor omgång på helgen så har du i veckan.

Varsågoda!

KÖTTSOPPA MED SÖTSTARK SENAPSKRÄM & RIVEN PEPPARROT
ca 4-6 personer

Kottsoppa

800 g högrev
1 gul lök
1 morot
0,5 purjolök
En liten bit rotselleri
Timjankvistar
3 lagerbld
10 svartpepparkorn
Salt

Till soppa
1 gul lök
3 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
3 msk oxfond
ev mer salt
en skvätt vitvinsvinäger

3 msk sötstark svensk senap
riven färsk pepparrot
färsk timjan

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg köttet i en stor gryta. Fyll på med vatten så det täcker köttet. Koka upp till ytan blivit skummig. Ta upp köttet med hålslev, skölj av det, rengör grytan och lägg tillbaka köttet. Fyll på med 2 l nytt vatten.
2. Skala morot och lök och skär morot, lök, purjo och rotselleri i grova bitar.
3. Koka upp köttet, lägg i grönsaker och kryddor och skjud köttet på svag värme i ca 2 tim. Ta upp med hålslev och skär i små bitar.
4. Sila buljongen till en annan gryta.
5. Skala och skär resten av grönsakerna i små bitar och lägg i buljongen. Tillsätt oxfond och kött och koka upp. Låt koka i ca 15 min. Smaka av med ev lite salt och en skvätt vinäger.
6. Blanda senap och gräddfil till en kräm och riv pepparroten. Garnera med färsk timjan.

Hejhej
Pernilla

Nordisk mat när den är som godast

 

2 svar

 1. Jag minns denna förskräckliga köttsoppan i skolan. Ja, den var inte dålig på nåt sätt men det kändes inte som ”mat”. Man fick ta 811 ostmackor till för att känna sig mätt.

  En sak jag undrar över angående dagens mat är varför ”alla” hyllar svensktillverkade ingredienser?
  Och varför pratar man så mycket om ”kvalite” när det kan vara en sak för dig och en annan för mig?
  Får du som har en matblogg påtryckningar från olika lobbyister i matbranschen?
  Till sist undrar jag om det finns en tendens till snobberi kring mat som gör att man glömmer bort de
  som inte har råd att hänga med i det senaste trenderna?

  Mvh Petra
  Representerar ingen annan än mig själv

  1. Hej Petra,
   Ja, vi minns all den skolsoppan…och burksoppan. Gör man den själv, blir det en helt annan soppa. När det kommer till ”hyllandet av svensktillverkat” är det så att inom matbranschen pratar man mycket miljötänk. Att handla närproducerade varor är bättre för miljön än att importera råvaror, som måste fraktas med flyg, bilar eller båtar. Dessutom pratar man också säsong, vilket gör att om du handlar svenska råvaror i säsong, så blir de billigare än att handla råvaror från andra länder som inte är i säsong. Därför ”hyllas” de svenska varorna av matlagare i Sverige idag.
   Att något har en kvalitetsstämpel har ju många aspekter och som du säger, kvalité för dig behöver inte vara samma som för mig. Men faktum kvarstår att något som är producerat på ett varligare sätt, som t ex djur som fått växa upp under fina förhållanden, eller grönsaker som fått växa naturligt utan stress och bekämpningsmedel producerar bättre kvalité i form av smak och konsistens. Sedan är det ju upp till var och en vad man tycker om och anser vara kvalité.
   Jag har själv inte råkat ut för lobbyister i matbranschen, och är mycket noga med att välja själv de produkter jag använder i min matlagning. Visst finns det företag som försöker sälja in sina produkter till matbloggare, men i mitt fall, låter jag mig inte påverkas om jag inte själv tycker det är bra.
   När det kommer til snobberi kring mat, kan det säkert verka som om vi som arbetar med mat, tenderar till snobberi, om du menar att vi använder oss av dyra råvaror ibland. Men jag anser att bra mat ska vara tillgängligt för alla och inte ha ett högt pris, men här finns oändligt mycket politik och regleringar, som gör att det blir dyrt för småskaliga producenter att få ut sina varor till allmänheten i den vanliga affären. Trenderna ”på tallriken” idag pear också mot färre råvaror på tallriken, närproducerade varor och gärna ekologiskt. Och som jag skrev ovan, så kan man handlar relativt billiga råvaror om man handlar det som är i säsong och inte behöver fraktas långa väger för att nå affärerna. Som min soppa här t ex…säsongsgrönsaker som inte är dyra och en bit högrev, som inte tillhör det dyraste köttet. Sedan är det tid och omsorg som gäller för att den ”gamla skolsoppan” ska bli en riktigt god, hälsosam och billig middag. Hoppas jag svarat lite på dina funderingar/ Hälsar Pernilla

Kommentarer är stängda.