När jag var liten, bodde jag i Örebro och på vintrarna åkte vi upp till Ånnabodasjön i Bergslagen och åkte skridskor på en kolsvart sjö. Det var så där John Bauer trolskt och lite skräckfacinerande att skrida fram på den bäcksvarta sjön, som verkade bottenlös, men samtidigt en fantastisk känsla att glida fritt över blankisen över till andra sidan sjön.

Pernilla i sno 4

Vi hade alltid med oss en vinterpicknick med varm korv, bullar och självklart en termos varm choklad, för att värma oss från att förfrysa både fingrar och tår.

Vinter 2012 brygga

Jag ville så gärna bli en riktig isprinsessa och övade piruetter så jag blev snurrig i huvudet och säga vad man vill om det bistra nordiska klimatet så här års, men när det är kallt, solen skiner och isen är tjock på sjön, då är det nästa lika härligt som en varm midsommardag.

Vetedeg
I dag bakar jag min version av våra svenska vasaloppssnurror. Med drottningsylt, blir det bullar goda nog för vilken isprinsessa som helst! Varsågoda!

VINTERPIRUETTER
Ca 28 bullar
Ca 1 tim och 40 min

Vinterpiruetter

50 g jäst för söta degar
2,5 dl vatten
250 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 ägg
ca 775 g mjöl (ca 13 dl)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

FYLLNING
50 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl drottningsylt (eller annan favoritsylt)

GARNERING
100 g smör
2 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Smula jäst i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
3. Vispa smör och socker smidigt med elvisp och blanda ner smörblandningen i bunken med degvätska.
4. Tillsätt ägg.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och häll ner i degvätskan.
6. Arbeta till en smidig deg i maskin i ca 5 min. För hand i ca 10 min. Degen ska släppa bunkens kanter.
7. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.

FYLLNING
1. Riv mandelmassa och blanda ihop med smör och socker.

BULLAR
1. Tag upp degen på en mjölad bänk och dela i två bitar.
2. Kavla varje bit till en rektangel som är ca 20 till 55 cm bred.
3. Bred mandelmassa och drottningsylt på en rektangel. Täck med den andra och tryck ihop dem.
4. Skär degen i ca 2 cm breda remsor, tvinna dem och snurra ihop dem till snurror och lägg på bakplåtspapper på plåt. Låt snurrorna jäsa övertäckta med bakhandduk i ca 30 min.
5. Grädda bullarna i mitten av ugnen i mellan 8-10 min och låt svalna på galler.

GARNERING
1. Smält smör i en kastrull. Pensla bullarna med smör och doppa dem i strösocker.

Ha en härlig vinterpicknick!
Pernilla

4 svar

  1. Åh vilken härlig blogg!!!! Som jag hittade då jag googlade efter recept på hälleflundra. Det blir absolut din hälleflundra till dagens söndagsmiddag, tyvärr är ju inte systemet öppet idag så vi kan få tag i vinet du rekommenderat men det får vi ta nästa gång. Nu finns du bland mina bokmärken så jag hittar tillbaka snabbt ;)
    Tack!
    Kia

    1. Hej Kia! Tack för dina fina ord och hoppas din hälleflundra blir kanon:) Kul att du gillar min blogg och vi ses igen:) Pernilla

Kommentarer är stängda.