Jag älskar att laga och äta mat och dricka goda viner och bara njuta av hela härligheten…men efter ett tag visar det sig både på vågen och det allmänna tillståndet, att det kanske blivit lite för mycket av det goda.


Då brukar jag ge mig på en detox. An ”avgiftning” av kroppens slaggprodukter som samlats på hög under en längre tid.


Det innebär att under en period av tio dagar till två veckor, äter jag och min sambo (som villigt hänger på) bara grönsaker, frukt, nötter och bär. Inget kaffe, ingen alkohol, inget salt (det är det svåraste) inget kött och bara ytterst lite mejeriprodukter.

Det känns inte alls kul de första tre-fyra dagarna men sen…det är som en kick. Kroppen känns lättare, huvudet klarna, blicken blir klarare och vi mår så mycket bättre.


Tanken är att sedan försöka fortsätta med mer grönsaker och frukt i kosten och det brukar gå lite si och så med det. Men i år ska jag lyckas, täckte jag.

Men när mat är ens levebröd, är det svårt att begränsa sig, och det vill jag inte heller, men en kur om året känns både bra och uppiggande…så idag går startskotet för årets detox. På min FB-sida och Twitter kan du följa med under detoxen för lite snabba uppdateringar.
Här kan du hitta recepten jag tänker inspireras av i år. Huvudsaken är mycket frukt och grönt och det är ju aldrig fel! Eller som min sambo sa: ”Så här lever ju en nykter vegan jämt”. Här får du receptet på dagens lunch.
Varsågoda!

POTATIS OCH RÄDISESALLAD
2 pers

6 kokta, kalla potatisar
1 knippe färska rädisor
1/2 paket färska sockerärtor
1/2 purjolök (den gröna delen)
1 knippe dill
2 msk olivolja
2 tsk dijonsenap
1 msk vatten
Salt och svartpeppar

Så gör du:
1. Skär potatisen i bitar, rädisorna i slantar och dela sockerärterna. Strimla purjolöken och hacka dill.
2. Blanda olja, senap, salt och peppar i en stor skål. Blanda ner dill, grönsaker och potatis.

Hejhej
Pernilla