Som kock måste man provlaga allt och förra året bestämde jag mig för att koka hummer. Levande. För det är så man gör, eller hur, om man inte köper den färdigkokt. Jag måste erkänna att detta var riktigt jobbigt som förstagångshummerkokare.


Vi köpte hummern på Ringsjö Fisk. Han var stor och fin och lite sömning, när vi fick honom, med gummibandförsedda klor, i en stor låda.
Jag hade sovit riktigt illa natten innan och bävade för att stoppa en levande hummer i kokande vatten. Det blev inte bättre av att min sambo döpte honom….till Humle….
Men som sagt, ska man anse sig vara kock, så måste man prova allt inom kokonsten och nu var det dags för den levande hummern.

Med en stor gryta kokande på spisen, kände jag mig ärligt talat som en kannibal… Tänk om jag gjorde fel? Tänk om Humle fick lida i onödan? Behövde vi verkligen hummer till nyår?


Till sist tog jag mod till mig och snabbt som tusan stoppa ner Humle i det kokande vattnet och på med locket. Hjärta slog ordentligt i bröstet på mig och det tog ett tag innan jag kände mig helt lugn igen.

Grattinerad i ugnen med lite vitlökssmör, blev det en mycket god nyårsförrätt, som jag aldrig kommer glömma….men ett tips…döp INTE hummern innan ni kokar den.
Varsågoda!

VITLÖKSGRATINERAD NYKOKT HUMMER
4 pers


2 levande humrar ca 500 – 700 g/st

10 l vatten
3 dl salt
1 dl strösocker
1 mörk öl Guinnes
Dillkvistar
Koka ca 7 min

25 g smör
1 vitlöksklyfta
Persilja
Salt
Peppar

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vatten, salt, strösocker, guinnes och dill och låt koka i några minuter.
2. Klipp av gummibanden från klorna. Se till att vattnet kokar ordentligt och lägg ner humrarna med huvudet först i grytan och lägg på locket.
3. Koka humrarna på låg värme i 5–6 minuter.
4. Låt dem svalna i spadet och ställ dem kallt, gärna i spadet över natten.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Blanda ihop smör, vitlök, persilja, salt och peppar.
7. Klyv humrarna mitt i tu och lägg dem i en ugnsfast form. Hugg ett jack i klorna, så blir det lättare att ta av skalen sen. Lägg även dem i formen. Klicka över vitlökssmöret på humrar och klor och gratinera högt upp i ugnen i ca fem min, men bara tills smöret smält och fått lite färg.

Gott Nytt År!
Pernilla

(Tack Humle för en fin middag)

 

2 svar

  1. Åååååh!! Av just denna orsaken äter jag inte skaldjur :P Fyyy för att vara avgörandet om liv eller död i deras fall :(

    1. Ja, så kan det kännas. Men jag älskar skaldjur och äter även kött och ibland måste man lära sig hur det går till innan maten hamnar på tallriken. Gillar man inte att ta livet av levande djur för att äta dem, ska man så klart inte äta kött/skaldjur. Det är var och ens eget val. Hälsar Pernilla

Kommentarer är stängda.