Sista veckan innan jul och jag är i gång med att lägga i sill så det står härliga till. Jag brukar ha ca fyra sillar på julbordet, men i år kommer det bli flera. Kan helt enkelt inte hejda mig i sillinläggandet.


En klassiker på vårt nordiska sillbord är Smör, ost och sill – SOS. Jag antar att den här ”rätten” härstammar från brännvinsbordet, som jag hörde talas om för första gången på Historieätarna med Lotta Lundgren och Erik Haag –  Sveriges bästa matprogram just nu.


Brännvinsbordet härstammar någon gång från 1500-talet och är en svensk tapasversion, skulle man kunna säga.  Det var ungefär som fördrink med tilltugg som man samlades runt, innan middagen.

Här fanns ett par olika sorters bröd och smör, en eller två sorters ost eller potkäs, fisk som rimmad eller gravad lax, eller en sillinläggning, någon korv, rökt, spicket eller torkat kött, och ett par-tre sorters kryddat brännvin som kummin-, malörts- och dillbrännvin.


På krogen Gyllene Freden i Stockholm satt kulturpersonligheter som Bellman, Evert Taube och Cornelis Vreeswijk och mumsade i sig SOS och drack nog både nubbe och öl till. I  jul tänker jag också göra det!

SOS – Smör Ost & Sill


4 personer
ca 30 min + 2 dygn i kylskåp

5 urvattnade sillfiléer på burk

LAG
1 dl ättika (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten

8 kryddpeppar
6 nejlikor
1 kanelstång
1 lagerblad
1 msk dillfrö
ca 8 cm purjolök
2 salladslökar

AQUAVITKRYDDAD OST
ca 200 g Falbygdens Gran Reserva eller Västerbottenost
1 msk herrgårds Aquavit

Kryddigt knäckebröd
ca 100 g  hemgjort smör

GÖR SÅ HÄR

1. Skölj sillfiléerna och torka av dem. Skär dem i ca en cm stora bitar.
2. Koka ihop lagen så att sockret löser sig.
3. Grovkrossa kryddpepparen och skiva purjolök och salladslök. Lägg alla kryddor och lök i lagen. Ställ kallt.
4. Vänd ner sillbitarna i lagen när den kallnat. Häll sillen på en burk med lock och ställ kallt i minst två dygn.

HEMGJORT SMÖR
1. SE RECEPT HÄR.

AQVAVITSKRYDDAD OST
1. Skär osten i små kuber. Lägg dem i en plastpåse och häll på en msk Herrgårds Aquavit. Låt dra i kylen i två dygn.

DRYCK
Öl och nubbe passar bäst till SOS. Till den här klassikern dricker jag en mörk, mustig julöl och en kyld kryddig snaps. Mariestads Julbrygd är en mörk öl som har en aning bränd smak och fin sötma. Passar gott till sillen.  Herrgårds Aquavit passar fint till den kryddiga sillen och har smak av kummin, dillfrö, anis och lite whisky.

Hejhej
Pernilla