Jag gillar traditioner och en av favoriterna är Lucia. Varje Lucia går jag upp tidigt på morgonen, kokar kaffe, värmer nybakade lussekatter i ugnen och tittar på tv.s Lucia. Det har jag gjort så länge jag kan minnas.


Med mina barn när de var små och fortfarande lydde mig, med min granne som emigrerade tidigt från Sverige men vände hemåt och aldrig sett det förut och med min sambo, som tuppade av i soffan eftersom det var så tidigt den gången. Jag låter honom sova nuförtiden.


Man jag är vaken och sitter och tindrar i soffan lika mycket nu som när jag var liten.

Jag kan inte motstå, den mörka himlen, en stuga, ett nedlagt järnverk eller en kyrka, sprakande facklor, rufsiga hästar och när man hör luciatåget komma….långt bort…i mörkret…och sången blir starkare och starkare tills man ser Lucia komma skridande in i vit skrud med ljus i hår och ett gäng nyvakna tärnor och förlägna stjärngossar.


Då hugger jag in på mina nybakade lussekatter och dricker mitt kaffe till tonerna av ”Sankta Lucia”… Mysrys!

I morgon är det dags och jag har självklart bakat lussekatter. Den här gången med tips av bagarmästare Jan Hedh.
Varsågoda!

LUSSEKATTER OCH LUSSEBULLAR
Ca 15 av varje

Fördeg
700 g vetemjöl
25 g socker
500 g mjölk
75 g jäst

Lussedeg
1300g fördeg
500 g vetemjöl
175 g socker
20 g havssalt
3 g saffran
50 g (1 ) ägg
250 g rumstempererat smör

Ca 2 dl russin
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1 Lägg russinen i blöt i 30 min. Låt rinna av.

Fördeg
1 Väg upp mjöl och socker och lös upp jästen i kall mjölk. Tillsätt 1,5 g saffran.
2 Blanda mjöl, socker ,jäst och mjölk i en köksassistent och knåda degen på låg hastighet i ca 5-6 min.
3 Lägg degen i en plastbunke eller plastlåda med lock och låd den jäsa i 45 min.

Lussedeg
1.Lägg fördegen i en bunke (har du en mindre köksassistent, dela på degen och ingredienserna i lussedegen och gör den i två omgångar.
2 Häll i mjöl, socker, salt, och resten av saffranet och arbeta degen på låg hastighet i ca 5-6 min.
3 Tillsätt smöret i små bitar och öka hastigheten. Kör på hög hastighet i ca 10 min.
4 Lägg degen i en plastbunke eller plastlåda med lock och låt jäsa i 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader

Lussekatter
1.Dela degen i två bitar. Skär upp ca 15 bitar av ena halvan och forma till lussekatter.
2 Lägg på smord plåt, pensla med ägg och sätt i russin. Lägg på en bakduk och låt bullarna jäsa i 45 min. Grädda i ugnen i ca 8-9 min.

Lussebullar
1 Kavla ut degen till en rektangel, strö russin på nedre halvan av rektangeln och vi över den övre halvan. Kavla platt. Vik sedan degplattan på mitten (kortsida till kortsida) och kavla en gång till. Skär strimlor (ca 2 cm breda) av degplattan, snurra dem och snurra ihop dem till en bulle.
2 Pensla med ägg, lägg på bakduk och låt bullarna jäsa i 45 min. Grädda i ugnen i ca 10-12 min.

Glad Lucia!
Pernilla