Jag sitter och funderar på lax. När jag var liten, var lax en lyxfisk. Vi kanske åt den någon gång då och då, men om den skära fisken stod på bordet var det fin fest eller julafton.


Idag är laxen vad torsken var då. Mer av en vardagsfisk. Men det var ganska längesedan nu, som jag slutade köpa de inplastade frysta laxbitarna och i stället började satsa på färsk lax. Favoriten är Salmalax,  en superfärsk lax som odlas ute i havet i stora kassar med mycket svängrum och som filéas och packas bara fyra timmar efter den har fångats. Den är dyr, men värt varje öre, både ur smak och miljösynpunkt.


Och jag vill, som jag tror de flesta andra, vara miljövänlig och tänka på fiskbeståndet i hav och sjöar. Men det är en snårskog. Vilken fisk ska man äta? Ska den vara vildfångad? Odlad? Svensk? Norsk? Tittar man på WWF:s lista över miljösäker lax är lax från Stilla havet MSC-märkt, odlad lax i Nordeuropa ska man vara försiktig med och lax från Östersjön och Nordatlanten ska man låta bli. Det är inte lätt att vara miljömedveten laxätare.

Svensk Fisk, Norsk Fisk.se, WWF och Marine Stewardship Counsil kan du läsa mer om det här. Och här finns wwf.s riktigt bra fiskguide att hålla koll på.
Till dess bjuder jag på en riktigt god inkokt laxrätt där syran i vinet fått gosa till sig med den färska laxen.
Varsågoda!

INKOKT RIESLINGLAX MED SENAPSSÅS
Ca 6-8 pers
Ca 20 min + att låta laxen kallna i lagen.


400 g skinn och benfri MSC eller kravmärkt laxfilé

Lag
4 dl vitt vin på Rieslingdruvan
0,5 msk salt
1 lagerblad
4 krossade vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
0,5 skivad rödlök
0,5 msk socker
4 dillstjälkar

SENAPSSÅS
0,5 dl skånsk senap
1 msk dijonsenap
3 msk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
nymalen svartpeppar
en nypa salt

Dill till garnering

GÖR SÅ HÄR

LAX
1. Koka upp ingredienser till lagen och låt den sjuda i fem minuter.
2. Skär laxen i kuber (ca 3 cm) och lägg i dem i lagen. Dra kastrullen från värmen och låt fisken kallna i lagen.

SENAPSSÅS
1. Blanda senap med socker och vinäger.
2. Tillsätt olja droppvis medan du vispar.
3. Smaka av med salt och peppar.

TIPS! Du kan använda vilken senapssort du vill istället för den skånska senapen.
Servera laxkuberna med rödlök, dill och senapssås.

Hejhej
Pernilla