Min mamma hette Jansson som flicka och därför har Janssons frestelse alltid varit förknippad med henne. Hon gjorde den godaste Jansson man kunde äta och jag tror nog att hemligheten var smör och vispgrädde. Och så ansjovis förstås.


Ansjovis är en fantastisk liten fisk som ”görs” av skarpsill och som är släkt med den vanliga sillen. Den fångas när den är 11–13 cm lång, saltas, läggs in och kryddas med bland annat kanel, svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad, kryddnejlika, spansk humle (oregano), kardemumma och sandelträ.


Den anjovisen som vi köper i konserv i affären, uppfanns av salteriägaren Gustav Andersson i mitten av 1800-talet och den här klassiska julrätten är uppfunnen av operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon, (1844-1889) men rätten blev inte accepterad förrän 40 år efter Janzons död. Det var en kokerska som hette fru Sofie Pauline Brogårde som döpte om döpte om rätten till Janssons frestelse efter en film från 1928 med Edvin Adolphsson i huvudrollen…

Ja…där fick ni en liten historielektion om denna goda klassiker som alltid finns på mitt julbord.
Varsågoda!

JANSSONS FRESTELSE
4 pers

8 potatisar
2 gula lökar
10 anjovisfiléer
2-3 msk anjovisspad
3 dl vispgrädde
Smör
Ca 4 msk ströbröd
Salt
vitpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2.Skala och skiva löken i strimlor.
3.Skala och skär potatisen i stavar, ca 1 cm tjocka.
4. Stek lök och potatis i smör på medelvärme i ca fem minuter utan att den tar för mycket färg. Salta och peppra.
5. Skär anjovisen i bitar.
6. Smörj en form med smör och varva lök-och potatis och anjovis.
7. Häll på grädde och anjovisspad och toppa med ströbröd.
8. Grädda i ugnen i 45 minuter.

Mums!
Pernilla

2 svar

Kommentarer är stängda.