Äntligen har jag lagat pepparrotskött! Har tänkt på det hur länge som helst men inte kommit till skott. Pepparrotskött är en del av min barndom. Mamma lagade det ofta, men på den tiden stod grytan med den starka pepparroten inte högt på menyn. Stark och ”stingig” tyckte jag då, och därför har den kanske hamnat långt bak i matminnet.


Men häromdagen gav jag mig den på att laga den här svenska husmansklassikern. Nordisk mat när den är som bäst! Och den färska pepparroten kan jag inte få nog av i mitt kök idag. Nästa år kommer jag odla min egen.


Här gör jag den på högrev, men jag provade faktiskt också att göra den på vildsvinskött för ett reportage och det blev riktigt gott. Låt gärna kött och buljong stå över natten så blir det ännu godare, men det är inget måste. Söndagsmiddagen är fixad.
Varsågoda!

PEPPARROTSKÖTT
4 pers

1 kg högrev
1,5 l vatten
en stor bit rotselleri
2 morötter
en purjolök
2 persiljerötter
salt
vitpepparkorn
2 lagerblad
2 kryddnejlikor

Till kok nr 2
2 st morötter
2 st palsternackor
1 st rotselleri

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl buljong från köttkoket
2 dl vispgrädde
5 msk färsk riven pepparrot (eller mer om du vill öka på smaken)

Servera till
Riven bladpersilja
Kokt potatis
Riven pepparrot

GÖR SÅ HÄR
Dag 1
1. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull, lägg i köttet och skumma av när det kokat upp.
2. Skala och skär lök och rotsaker i stora bitar. Lägg ner i grytan. Tillsätt salt, vitpepparkorn, lagerblad och kryddnejlikor.
3. Koka under lock tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Ta upp köttet med hålslev och sila buljongen. Koka ihop buljongen tills cirka 8 dl återstår. Lägg köttet i buljongen och låt stå i kyl över natten.
Dag 2
1. Skala och skär morötter, palsternackor och rotselleri.
2. Koka upp buljongen och köttet och lägg i morötterna. Låt dem koka i tio minuter. Tillsätt palsternackor, rotselleri och högrev och koka i ytterligare 5 minuter.
3. Ta upp kött och rotsakerna med hålslev och lägg åt sidan en stund.

Pepparrotssås
1.Smält smör i en kastrull.
2. Rör ner mjöl och vispa ner buljong, lite i taget ,tills du får en lagom tjock sås.
3. Tillsätt grädde och koka i ca fem min. Rör hela tiden..
4. Ta bort kastrullen från värmen och smaka av med salt och ordentligt med pepparrot.
5 Dra isär köttet i bitar och lägg på uppläggningsfat eller i en form. Garnera med koka rotsaker och häll såsen över. Toppa med bladpersilja och servera med rykande het potatis.