Jag har blivit förälskad i gös. Och eftersom min stuga ligger nära Ringsjön, så kan jag lätt få tag i riktigt färsk gös från sjön.

Härom veckan köpte jag två gösar direkt från fiskaren. Två baddare, som jag tänkte göra något gott av till helgen. Det slog mig först när jag kom hem att de, något slajmiga fiskarna som låg på bänken och stirrade på mig, inte var fjällade och inte heller urtagna….

Så det blev till att fjälla dem och jag hittade ett knep som Thomas Drejing visar på detta videoklipp – fjälla i vatten med rivjärnet. Så jag fjällade så det stod härliga till och vasken blev full av små vita fiskfjäll. Nåja..det hamnade på väggar och golv också, för fiskarna var stora bjässar som knappast fick plats i vasken.

Sedan var det urtagningen….öppna buken, ta ut inälvor och det var en ”första gången”. Ingen jättehärlig upplevelse direkt, men ganska lärorikt att se vad som finns inuti en fisk…

Det tog sin lilla tid att färdigställa fiskarna för att sedan filéa dem och laga själva rätten, men till slut blev det en härligvild, fiskmiddag med inspiration från skog och sjö.

Snart kommer en vinprovning till den här gösrätten….Vilket blir bästa gösvinet?

Varsågoda!

STEKT RINGSJÖGÖS  SPENAT, ROSTADE HASSELNÖTTER, SMÖRSTEKTA KANTARELLER OCH BRYNT SMÖR

4 pers
ca 50 min

 ca 640 g färsk gösfilé
flingsalt
smör att steka i
ca 500 g babyspenat (eller kirskål när det är ogrässäsong)
smör att steka i
flingsalt
1 dl hasselnötter (är du nötallergiker, prova solroskärnor istället)
ca 5 dl färska kantareller (du kan också använda torkade)
smör att steka kantarellerna i
flingsalt

 MANDELPOTATISPURÉ
12 mandelpotatisar
ca 1 dl grädde
ca 1 dl mjölk
en msk smör
salt
vitpeppar

ca 100 g smör att bryna
1 citron i fyra klyftor

GÖR SÅ HÄR
1.Skär gösfiléerna i fyra lika stora bitar. Salta på båda sidor och låt fisken dra i ca en halvtimme. Torka bort överflödigt salt.
2. Skölj och rensa spenaten. Skär bort alla stjälkar och stek bladen i smör i en kastrull. Smaka av med salt.
3. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr, het panna. Rör runt hela tiden så de inte bränns. Lägg dem i en handduk och gnid av skalen.
4. Rensa kantarellerna. Riv dem i bitar och stek dem i torr, het panna så att vätskan försvinner. Tillsätt en klick smör och stek tills du får fin färg. Smaka av med flingsalt.
5. Låt smöret smälta i en kastrull på medelvärme tills det börjar få en fin brun ton och doftar lite nötaktigt. Ta av från plattan.
6. Bryn smör i en stekpanna och stek gösen i ca två minuter på varje sida. Ös med smör under tiden du steker. Fisken ska skiva sig och vara lite genomskinlig längst in i köttet, då är den perfekt. Beräkna ca 45 grader innertemperatur.

MANDELPOTATISPURÉ
1. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten i ca femton minuter.
2. Mosa dem med potatisstöt eller passera dem genom en sil.
3. Värm grädde och mjölk och tillsätt till potatisen.
4. Vispa med elvisp till en len puré. Späd med mer mjölk om du behöver för att få en bra konsistens.
5. Smaka av med salt och vitpeppar.

Hejhej från stugan

Pernilla

2 svar

  1. Åh va kul mat på filmtema har blivit verklighet : )! Vad hade du svängt ihop på tema ”Casablanca”?

    1. Jag hade nog svängt ihop en romantisk middag för två med nordafrikansk och fransk touch. Grillad hel fisk med heta ostron, couscous och sötsyrlig salsa. Till detta dricker vi en tysk Riesling :) Hälsar P

Kommentarer är stängda.