I rabatten utanför stugan växer en liten samling rabarber. Dessa märkliga växter med syrliga stjälkar som påminner mig om en bladverket i rabatten i en gammal film från femtiotalet – Världrymden anfaller.

Nu är de här växterna betydligt vänligare än de i den gamla si-fi filmen, men tyvärr har de inte tagit sig ordentligt i år. Inte heller de små plantorna jag fick av svärfar tog sig ute på frilandet. Synd….men man vet aldrig. Nästa år kanske de tittar opp utan förvarning.

Men affärerna är ju invaderade av rabarber just nu och det är lätt att få tag på de syrliga stängerna.

Jag gillar verkligen rabarberpaj och tycker att man ska föröka behålla syran så mycket som möjligt. Sötar man dem för mycket blir hela pajen för sötsliskig. Jag provade jag med muscovadosocker den här gången och fick en liten lakritston i pajen.

Och med riven mandelmassa och hemgjord vaniljsås på äkta vaniljstång kan det inte bli fel. En mysig och höstig paj nu när det börjar blåsa lite snålare runt stugknuten.

Varsågoda!

RABARBERPAJ MED MUSCOVADO, MANDELMASSA & VANILJSÅS
Ca 4-6 pers

5 stjälkar rabarber
25 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 dl ljust muscovadosocker
100 g riven mandelmassa
Smör till formen

1 vaniljstång
2 dl grädde
2 dl gammaldags mjölk
3 msk socker
1 ägg
ca 1 msk maizena utrört i lite vatten (ta mer om du vill ha den tjockare)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär rabarben i bitar och stek dem i några minuter i smör, socker och vatten tills de är en aning mjuka.
3. Dela smöret i mindre bitar och blanda med vetemjöl, muscovadosocker och riven mandelmassa. Nyp ihop till en smuldeg.
4. Smörj en form och häll rabarer i formen. Toppa med smuldegen. Baka i ugn i ca 25 min.

MIN VANILJSÅS

1. Skär en skåla i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem tillsammans med stången i en kastrull och häll på grädde och mjölk.
2. Häll i socker och koka upp. Rör så att det inte bränns.
3. Tillsätt ett ägg och maizena och koka försiktigt tills du har en fin konsistens på såsen.
4. Ställ kastullen i kallt vatten och vispa såsen kall.

SERVERA
Lägg upp bitar av paj och ringla över rikligt med sås.
Antingen gör du varm paj med kall sås, eller kall paj med varm sås. Lika gott båda två.

Hejhej
Pernilla